Ságvári Endre letakarva

A Magyar Demokrata Fórum debreceni vezetői öntapadó fóliával takarták le Ságvári Endre 1944-ben lelőtt antifasiszta ellenálló emléktábláját Debrecenben, a Vásáry István utcában. Az akciót Kálmánné Szabó Katalin, az MDF városi elnöke és Czakó Sándor, a párt városi elnökségi tagja hajtotta végre, akik kezdeményezik, hogy az utcában Vásáry István egykori polgármester emléktábláját helyezzék el.

A politikusok elmondták: az illegális kommunista párt tagjaként tevékenykedő Ságvári Endre halálából a kommunista rezsim hamis mítoszt kreált, és hősként állította be őt azzal az indokkal, hogy csendőrnyomozók elleni tűzharcban mártírhalált halt. Az MDF szerint ezzel szemben Ságvári Endre nem tekinthető hősnek, hanem közvetett és közvetlen módon felelőssé tehető azok haláláért, akikre igazoltatás közben lőtt rá egy budapesti cukrászdában. A két politikus utalt arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság - egy felülvizsgálati kérelem alapján - a Ságvári Endre megöléséért 1958-ban halálra ítélt csendőrnyomozót 2006-ban felmentette. A politikusok bejelentették: az MDF önkormányzati képviselői kezdeményezni fogják, hogy Hajdú-Bihar megye összes településén vizsgálják felül és változtassák meg azokat az utca- és intézményneveket - mint például Hámán Kató, Kun Béla, Lenin, Ságvári vagy Szamuely Tibor -, amelyek a kommunista rendszerhez és az azt képviselő személyekhez köthetők. Czakó Sándor azt mondta: ezek az emberek egy diktatúra megteremtői és kiszolgálói voltak.

Mivel a városban elhelyezett köztéri emléktáblák gondozója az önkormányzat, a debreceni polgármesteri hivatalt megkérdeztük arról, hogy az MDF kért-e engedélyt a tábla letakarására. Kovács Zoltán fideszes városi képviselő, az önkormányzat kommunikációs tanácsnoka érdeklődésünkre azt mondta: a párt a rendőrségen bejelentette, hogy politikai demonstrációt tart, arra azonban nem kértek engedélyt, hogy az emléktáblát letakarják. Kérdésünkre, miszerint az engedély nélkül fölrakott fóliát a polgármesteri hivatal mikor távolíttatja el, Kovács Zoltán azt válaszolta: valószínűleg akkor, amikor magát a táblát is leszedik, hogy Vásáry István emléktábláját tegyék a helyére.

Czakó Sándor akcióban
Czakó Sándor akcióban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.