Jégverés Ipolytarnócon

Az ország több körzetében vihar pusztított hétfő este: orkán, jégeső okozott súlyos károkat. E települések egyike volt a Nógrád megyei Ipolytarnóc, ahol tegnap megkezdték a viharkárok felmérését.

Rájár a rúd Ipolytarnócra. Az elmúlt egy-két évben több alkalommal is árvíz pusztított az Ipoly menti faluban. A hétfő esti vihar pedig sok helybeli család életében okozott súlyos gondokat.

A radarképek alapján megállapítható, hogy a viharzóna 15-25 perc alatt vonult át Ipolytarnóc területe felett. Ipolytarnócon 80-100 lakóépület tetejét rongálta meg kisebb-nagyobb mértékben. A közintézmények közül a művelődési ház és a polgármesteri hivatal sérült meg, továbbá a település temploma. A katasztrófavédelmi igazgatóság felmérése szerint a nagyobb károk a síkpala- és a bitumenes hullámpala fedésű épületekben keletkeztek. Lakhatatlanná egyetlen épület vált, a vihar következtében személyi sérülés nem történt - teszi hozzá.

Nagy szerencse kellett ehhez. Szabó Tibor polgármester 84 éves édesapja azt mondja: az ő még soha nem látott a hétfőihez hasonló jégverést ezen a vidéken. Gyorsan és hirtelen ért Ipolytarnócra a jégverés, amely számos autót is megrongált. Telek Péterné a házuk fél centi vastag drótüveges előtetőjét mutatja: ezen öt-hat méretes lyuk keletkezett. Amikor készült, azt mondták nekik, hogy ezt kalapáccsal sem lehet majd szétverni.

Ipolytarnócon több mint száz háznál okozott kisebb-nagyobb kárt a hétfő esti vihar. Volt, ahol csak néhány cserepet söpört le, de Török család nem volt ennyire szerencsés: ők fedél nélkül maradtak. A gyerekek a nagyszülőkhöz mentek aludni, majd másnap ugyanitt segítettek az idős embereknek a cserepek kicserélésében.

Gál István falugondnok Rákóczi úti házánál is teljes tetőcserére lesz szükség. Hatalmas jéglabdák pusztították az Úttörők út, a Kossuth út és a Felszabadulás út lakóházait: biztosítást jó, ha minden harmadik házra kötöttek, s ezeknél már megkezdték a károk felmérését.

A polgármester tegnap délután azt még nem tudta megmondani, hogy az egész falut mekkora kár érte. Kedden minden esetre már egy levelet fogalmazott a Miniszterelnöki Hivatalnak címezve: a régiós vis maior alapból remélhetnek támogatást a polgármesteri hivatal és a művelődési ház helyreállításához. De a falu lakói - azok, akiknek nem volt biztosításuk - pillanatnyilag csak magukra számíthatnak: a kártalanításukra sem az önkormányzatnál, sem a régiónál nincs pénz.

Dió nagyságú jég verte le az éretlen diót Nógrád megyében
Dió nagyságú jég verte le az éretlen diót Nógrád megyében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.