Nabucco: a türkmének közönyösek

Gyurcsány Ferenc Nabucco-csúcsot javasol a tervezett európai gázvezeték építői és a szóba jöhető eladó országok részvételével.

Asgabatból jelenti
kiküldött tudósítónk,

Gyurcsány Ferenc hétfőn Azerbajdzsánban mérsékelt érdeklődést tapasztalhatott a Nabucco-projekt iránt, tegnap Türkmenisztán lényegében közönyt mutatott az európai gázvezetékkel kapcsolatban.

Kedd délelőtt a kormányfő Bakuban meglátogatott egy olaj- és gázterminált. Magyar újságíróknak megerősítette: Ilham Aliyev azeri elnök kötetlen beszélgetésükön kifejtette, hogy néhány milliárd köbméter gázt ugyan országa képes lesz majd felajánlani a Nabuccónak, de a vezeték "megtöltésére" nem tud ígéretet tenni. Baku nem akar részt vállalni tőkével a vezetéképítésben.

Ezután Gyurcsány és kísérete a Kaszpi-tenger túloldalán fekvő Türkmenisztánba repült, ahol személyében először látnak vendégül magyar miniszterelnököt. A kétnapos asgabati látogatás fő célja is annak tisztázása: mennyire képes bekapcsolódni - az azerinál jóval nagyobb gáztartalékokkal rendelkező - Türkmenisztán a Nabucco-vállalkozásba. Gyurcsány ma találkozik a térség egyik legkeményebben kézben tartott és felfutó gázexportja következtében látványosan fejlődő közép-ázsiai állam elnökével, Gurbanguly Berdimuhamedovval. Tegnapi tárgyalásain azonban már kiderült, hogy türkmén partnerei - konkrétan három miniszterelnök-helyettes - egyelőre nem sok jóval kecsegtetik a Nabucco-építőket. Gyurcsány úgy fogalmazott, hogy Asgabat a reméltnél "keményebb falat" a Nabucco-terv szempontjából. Márpedig, ha Azerbajdzsán nélkül nincs Nabucco, akkor azt is el lehet mondani, hogy a projekt sikeres megvalósításához is nélkülözhetetlen Türkmenisztán. Asgabat már jelenleg is évi 58 milliárd köbméter gázt exportál - ennek túlnyomó részét Oroszországba és Törökországba. Múlt heti asgabati látogatásán Dmitrij Medvegyev orosz elnök - Bakuhoz hasonlóan - Türkmenisztánnak is ajánlatot tett a felfutó kitermelés exportra szánt részének teljes felvásárlására; kilátásba helyezte továbbá az orosz beszerzési árak többszörösére való emelését. Ez az ajánlat a jelek szerint nem hagyta hidegen Asgabatot.

Türkmén tárgyalópartnerei Gyurcsánynak is jelezték tegnap, hogy országuk igen sokfelé elkötelezte magát a gázszállításokat illetően - újabban egyebek között Kínával is megbeszéléseket folytat az energiaexportról. Egyelőre még homályos ígéretet sem tettek az asgabati vezetők, hogy szállítóként egyáltalán részt kívánnak-e venni a Nabucco-tervben. Az pedig, hogy tőkét akarnának fektetni a vállalkozásba, jelenleg kizártnak látszik.

Tapasztalatai alapján tegnap Gyurcsány Ferenc Nabucco-csúcs összehívására tett javaslatot, amelyet szerinte egy éven belül meg kellene tartani az érintett országok részvételével. A kormányfő Európa összehangolt fellépését sürgeti, hogy a földrész ne maradjon le a Kaszpi-tenger környéki hatalmas gáztartalékokért indult nemzetközi versenyben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.