Elviselhetetlen tokaji kamionáradat

Az elviselhetetlen kamionforgalom elleni tiltakozásul szerveznek ma forgalomlassító demonstrációt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Tokaj és Tarcal között. A térség öt településén naponta csaknem kétezer nehézgépjármű halad át.

Májer János, Tokaj polgármestere elmondta: kedvező, hogy a városukat, valamint a szomszédos Rakamazt, Bodrogkeresztúrt, Bodrogkisfaludot és Tarcalt tehermentesítő út és egy új Tisza-híd megépítése bekerült az Országos Területrendezési Tervbe. A tényleges kivitelezés azonban számukra időben elég távolinak tűnik. A demonstrációval arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy egy több százmilliárd forint értékű út- és hídépítési program előkészítése hosszú időbe telik. Annak érdekében, hogy az elkerülő út belátható időn belül elkészüljön, a tervezést a közeljövőben el kell kezdeni. A források biztosítására kérik a demonstrálók a kormányt - közölte a polgármester, aki elmondta: a napi csaknem kétezer kamion, amely áthalad a borairól ismert zempléni város utcáin, nemcsak a helybeliek életminőségét rontja, negatív hatással van az idegenforgalomra is, amely a térség egyik fő bevételi forrása.

A polgármester hozzátette: becslésük szerint a nehézgépjárművek nyolcvan százaléka külföldről, elsősorban Szlovákiából, Lengyelországból, Romániából és Bulgáriából érkezik. A tokajiak tapasztalatai szerint főleg a dél-európai országok kamionosainak vezetési kultúrája gyakran teremt életveszélyes helyzeteket az itt élők számára. A hatalmas járművek többször haladnak konvojban, lehetetlenné téve az előzést, és erőfölényüket kihasználva bevágnak az autósok elé.

Májer János szerint leginkább a tokaji hídon és annak környezetében rossz a helyzet. A híd egyes szerkezeti elemei kétévente teljesen elhasználódnak. A létesítmény végénél épített körforgalmi csomópontot nemrég újították fel, ám most már ugyanúgy néz ki, mint a rekonstrukció előtt, a nehéz járművek kerekei "széttaposták".

Tokaji városkép kamionokkal  F
Tokaji városkép kamionokkal F
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.