NÁT - ha nélkül

Miközben hétfőn tovább erősödött a forint az európai közös pénz ellenében, a pénzügyminiszter és a jegybankelnök bemutatta a nemzeti átállási terv első változatát - bár újfent kiderült: "dátumkijelölési tervet" még nem dolgoztak ki az euró bevezetésére.

Az átálláshoz idő kell, ezért már most fel kell készülni az euró bevezetésére - függetlenül attól, hogy még nem tudjuk, mikor is akarunk a forint helyett az európai közös valutával fizetni. Ezért készült el a nemzeti átállási terv (NÁT), méghozzá "ha" nélkül, hiszen az eurónak mindenképpen a forint helyébe kell lépnie, amint az ország teljesíti a maastrichti feltételeket az inflációra, a költségvetési hiányra, az államadósságra és a hosszú kamatokra vonatkozóan.

A tegnapi bemutatón mind Veres János pénzügyminiszter, mind Simor András jegybankelnök lapunk kérdésére azt mondta, ha a konvergenciaprogram az elképzelések szerint valósul meg, akkor 2009-ben lehet érdemi megbeszéléseket kezdeni a dátumról, sőt a pénzügyi tárca vezetője szerint akkor akár már kezdeményezni lehet, hogy a forint belépjen az európai árfolyamrendszerbe (ERM-II), ahol két évet kell majd eltöltenie. Ez lényegében a februárban eltörölt sáv visszaállítását hozná magával, de esetleg más középső kurzussal, hiszen a magyar valuta tegnap is szárnyalt, délután az eurót már 231 forinthoz közeledve jegyezték.

Arra a kérdésre, nem találja-e most már túl erősnek az árfolyamot, Simor azt felelte: a felértékelődés együtt jár a gazdasági felzárkózással, ám a piacok gyakorta nagy ingadozásokon keresztül viszik végbe ezt a folyamatot, s ez ellen nem sokat lehet tenni.

A NÁT első változatát a kormány jóváhagyta, a szöveg olvasható a két intézmény honlapján, hiszen hamarosan széles körű társadalmi vita kezdődik. Az eurózónába tartozó országok tapasztalata alapján erre szükség is van, hiszen rengeteg gyakorlati teendő vár a bankokra, a kereskedőkre, az állami szférára és szinte mindenki másra. Át kell állítani a számviteli és a bérszámfejtő rendszereket, át kell programozni az informatikai rendszereket a forint-euró konverzió elvégzésére, rengeteg jogszabályt meg kell változtatni, ellenőrizni kell az árakat az euró bevezetése után, és minden állampolgárt megfelelően tájékoztatni kell.

- Miért van szükség első változatra, hiszen tizenöt ország sikeresen átállt, Szlovákia a jövő év elején tér át, a recept tehát uniós szinten készen áll - vetettük fel, de Veres és Simor is azt mondta: minden országban akadt egy-két sajátosság, s mindegyikük elkövetett hibákat, amelyeket jobb elkerülni.

Az euró bevezetésének - egyelőre meg nem nevezhető - évében január elsején köszönt majd ránk az új valuta, s a forinttal egy hónapig fizethetünk még. A bankjegyeket öt évig lehet beváltani. Az érmék magyar oldalát jövőre kezdik tervezni, s lehet, hogy nem nálunk gyártják majd ezeket. Annak ellenére, hogy a jegybank logisztikai központját évekkel ezelőtt részben azért építették, hogy az érmegyártás ott folytatódjék. Simor azonban úgy látja, érdemes újraszámolni a költségeket.

Simor és Veres az átállási terv ismertetésekor
Simor és Veres az átállási terv ismertetésekor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.