Bíróságon az importszemét ügye

Tegnap Kecskeméten megkezdődött a Németországból származó szemétbálák illegális lerakása miatt indult büntetőper, amelyben tizenhét személyt vádolnak hulladékgazdálkodás megsértésének bűntettével.

A tizenhét vádlottból csak tizenketten jelentek meg a tárgyalóteremben. Ketten beteget jelentettek, ketten telefonon jelezték, hogy elfelejtették a per kezdetét, egy vádlottról pedig nem tudni, hol tartózkodik. Az országos visszhangot kiváltó ügy elsőrendű vádlottja Halász István, Kunbaja polgármestere, aki nem tett vallomást a bíróságon. Felolvasták nyomozati vallomását, amely szerint felesége cége, a Szinkron 99 Kft. újrahasznosítás céljából hozta be a hulladékot Németországból.

Az első importszemétbálákra 2006 decemberében bukkantak Kiskunmajsán, majd a rákövetkező hónapokban mintegy négyezer tonna kommunális hulladékot találtak Bács-Kiskun megye több településén, tanyákon, elhagyott téeszmajorokban, valamint Pest, Komárom-Esztergom, Békés, Csongrád és Fejér megyében. A hatóságok által felkért igazságügyi szakértő szerint a hulladékbálák ártalmasak voltak a környezetre. Az ügyészség szerint a vádlottak a hulladék kezelésére, elhelyezésére, szállítására hatósági engedélyekkel nem rendelkeztek. A Környezetvédelmi Főfelügyelőség az importszemétügyben eddig 481 millió forint bírságot rótt ki, amelyből 402 millió forintos büntetést a szemétbálák nagy részét megrendelő Szinkron 99 Kft. kapott.

A német állam eddig 2300 tonna hulladékot szállított viszsza és semmisített meg, a fennmaradt 1800 tonnáról még tartanak az államközi tárgyalások.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.