Gyurcsány gázért ment Bakuba

Azerbajdzsán nélkül nincs Nabucco - mondta Gyurcsány Ferenc, miután Bakuban tárgyalt a kaukázusi ország vezetőivel. A vendéglátó a földgázkitermelés felfutásának a függvényében kívánja növelni energiahordozó-exportját.

Bakuból jelenti kiküldött munkatársunk, Kis Tibor

A Kaszpi-tengeri térség két jelentős földgáztermelő országában - Azerbajdzsánban és Türkmenisztánban - tárgyal szerdáig Gyurcsány Ferenc kormányfő. Az út alapvetően a hazai földgázellátás diverzifikálására irányuló erőfeszítések sorába illeszkedik. Gyurcsány elsősorban azt igyekezett tisztázni Ilham Aliyev elnökkel és Artur Rahsizade kormányfővel, hogy Azerbajdzsán képes-e (és adott esetben kész-e?) a kívánt mennyiségű - Magyarország számára évi 1-2 milliárd köbméter gázt - tölteni majd a tervezett Nabucco tranzitvezetékbe. Ebből a szempontból Gyurcsány Bakuban a Nabucco-terv megvalósítása szempontjából kulcsországnak mondta Azerbajdzsánt - sőt egyenesen úgy fogalmazott azeri kollégájával tartott sajtótájékoztatóján, hogy Baku nélkül nincs Nabucco. E sarkos kijelentésre nyilván egyebek között Dmitrij Medvegyev orosz elnöknek a térségben tett múlt heti körútja késztette a kormányfőt. Medvegyev ugyanis akkor egyértelművé tette, hogy Moszkva gyakorlatilag kizárólagos földgázbeszerzési lehetőségek megszerzésére törekszik a régióban - vagyis a Nabucco-projekt ellehetetlenítésén dolgozik. Orosz részről azt is bejelentették, hogy a Gazprom egy Kaszpi-tenger melléki gázvezeték kiépítését tervezi, egyben Moszkva a beszerzési ár jelentős emelését helyezte kilátásba a régió földgáztermelőinek.

Alig néhány nappal Medvegyev látogatása után Bakuban gyakorlatilag kiderülhetett Gyurcsány számára, hogy az azeri vezetők elvben minden jövőbeni külföldi földgázeladási ügylet iránt nyitottak. Mint Rahsizade miniszterelnök lapunk kérdésére elmondta, Azerbajdzsánt három kőolaj- és ugyanennyi földgáz-tranzitvezeték köti össze a külvilággal - valamennyi működőképes, és kapacitása is le van kötve. Vagyis országa jelenleg él az összes gázexport lehetőségével, és tranzitszállításai a kitermelés növekedésével arányosan bővülhetnek. - Ennek függvényében készek vagyunk megvitatni újabb lehetőségeket más országokkal is - hangoztatta. Közvetve utalt arra is, hogy Azerbajdzsán jelenleg nem kíván beruházni újabb exportgázvezetékbe.

Gyurcsány mindehhez hozzáfűzte: Azerbajdzsán nélkül nincs Nabucco, és Baku őszerinte érdekelt abban, hogy diverzifikálja szállítási útvonalait. A kormányfő a következő évtized első felére datálta, amikor reményei szerint Afganisztánból is érkezhet már földgáz hazánkba. A kormányfő ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a Nabucco tervezése felgyorsult az elmúlt időszakban, és ebben Magyarországnak jelentős szerepe van. - A mi számunkra az a fontos - mondta -, hogy maradjon az orosz gáztól független beszerzési forrásunk a Kaszpi-térségben.

Magyar és azeri részről egyaránt kiemelték a tegnapi tárgyalások után, hogy a két ország kölcsönösen stratégiai partnernak tekinti egymást. A megbeszéléseken felmerült a magyar gyógyszer-, élelmiszer- és technológiaexport növelése. Megállapodás született az azeri-magyar gazdasági vegyes bizottság létrehozásáról is.

 

Gyurcsány Ferenc ez évben már harmadszor tárgyal azeri vezetőkkel. Korábban a davosi világgazdasági fórumon, majd február végén Budapesten találkozott Ilham Aliyevvel, a posztszovjet Azerbajdzsán egykori nagy hatalmú vezetőjének, Heydar Aliyevnek a fiával és utódával az államfői poszton. Az előző két alkalommal szintén döntően energetikai kérdések szerepeltek napirenden, mivel a kormány szerint Baku fontos szerepet játszhat az orosz energiafüggőség mérséklésében. Azerbajdzsánt (akárcsak Türkmenisztánt) jelentős gáztartalékai okán a Nabucco vezeték megépítésének hívei és ellenfelei egyaránt körüludvarolják. E tekintetben Azerbajdzsán Nabucco-pártinak mutatkozik - korábbi azeri nyilatkozatok szerint -, az országon nem fog múlni az európai tranzitgázvezeték-vállalkozás sikere. (K. T.)

Aliyev régi ismerősként fogadta Gyurcsányt
Aliyev régi ismerősként fogadta Gyurcsányt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.