Hiperaktív felnőttek

A hiperaktív, figyelemhiányos csemetének, de családjának sem könnyű. Az állandóan izgő-mozgó, koncentrálni képtelen gyerek beilleszkedési, tanulási nehézséggel küzd (holott sokszor nagyon okos), és állandóan konfrontálódik a környezetével. A szülők abban reménykednek, hogy majd "kinövi".

Sokszor csalódnak. Felmérések szerint a gyerek hiperaktívak 30-50 százaléka felnőttkorára is feledékeny, robbanékony, figyelemzavaros marad. A jelenség orvosi kritériumait pontosan lefektették, értékelésükben azonban sok a szubjektív elem, és sokszor nem ismerik fel, illetve nem gondolnak rá. Pedig a felnőttek 3-6 százaléka bizony figyelemhiányos, és ez pénzben, kiesett munkaidőben mérve is rengeteg kárt okoz. Egy tíz országban lefolytatott ENSZ-felmérés szerint a "hiperaktívak" átlagosan nyolc nappal tovább vannak táppénzen, de ami ennél is fontosabb: munkájuk minősége az átlagosnál jelentősen gyengébb. Számos nyugati cég az orvosi vizsgálatok során mostanában erre is figyel, és átvállalja a kezelés költségeit. Megéri: amerikai felmérések szerint minden ily módon befektetett 1000 dollár, a hiperaktívak ugrásszerűen javuló munkateljesítménye következtében, 4000 dollár hasznot hoz!

Persze attól függ, mit dolgozik, hisz sok zsenit, többek között Mozartot, Dalít és bizony Einsteint is "túlmozgásosnak" aposztrofáltak. Érdekes, hogy számos szakember az egyik legsikeresebb amerikai elnököt, Bill Clintont is közéjük sorolja. Magyar közéleti személyeket, sikereseket és sikerteleneket, eddig senki sem mert tesztelni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.