Földre szállt operabál készül New Yorkban

Az évtized legsikeresebb időszaka a magyar kulturális diplomáciában - így értékelte tegnap az oktatási és kulturális miniszter az eltelt egy évet a budai Balassi intézetben, ahol szokásos évi munkaértekezletüket tartják a külföldi magyar intézetek vezetői és a kulturális szakdiplomaták.

Hiller István a "vártnál is sikeresebbnek" nevezte a németországi mellett a kínai magyar évadot, amelynek eredményeképp az idei olimpiát megelőző és követő időszakra is meghívtak Kínába több magyar művészt, együttest. Alighanem az öt ázsiai nagyvárosban lezajlott program fokozta Japán érdeklődését egy ottani magyar kulturális bemutatósorozat iránt. Ezt - Kulturális Fókusz címmel - a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok fölvételének ötvenedik évfordulóján, jövőre rendezik meg, és ez alkalomból Japán is hozna kulturális programokat Magyarországra - minderről a két fél előrehaladott tárgyalásokat folytat.

Januárban a Fesztiválzenekar Carnegie Hallban tartandó koncertjével kezdődik az év legnagyobb szabású külföldi magyar eseménye: a New York-i és washingtoni magyar évad. A miniszter bejelentette, hétszázmillió forintot szánnak az amerikai rendezvényekre, amelyeket ottani intézmények is támogatnak. Érdeklődésünkre Orsós László Jakab, a New York-i magyar kulturális központ igazgatója hozzátette, a legnagyobb közönség- és sajtófigyelmet élvező kinti kulturális intézmények vállalták a közreműködést úgy, hogy nem kérnek terembérleti díjat. Az igazgató olyan program összeállításán fáradozik, amely a magyarok egészséges önértékelését fejezi ki, de nem hallgat a dilemmákról sem. A rendezvénysorozat bemutatja, mi válik kulturális témává Magyarországon. Például erre az alkalomra készül Forgács Péter rendező amerikai archívumokban föllelt, kuriózumnak számító felvételeket tartalmazó dokumentumfilmje a magyarok tengerentúli "kitántorgásáról"; továbbá egy magyar cigány-fekete amerikai közös koncert, vagy a "földre szállt operabál" - egy nálunk szokatlan opera-népünnepély.

Hiller István bejelentette, lejárt négy külföldi magyar intézet vezetőjének megbízatása. Szakértői bizottsági javaslatok után Moszkvába Nagy István irodalomtudóst, egyetemi docenst; Helsinkibe Márkus Ildikó külügyminisztériumi tanácsost; Bukarestbe Bretter E. Zoltán filozófus-szociológust; Szófiába pedig Móger Ildikó táncművész-koreográfust, nevezte ki. A miniszter hozzátette, az idén még két új kulturális szakdiplomatát is megbíz a meglevők mellé, Madridba és a Közel-Keletre, Abu-Dzabiba. Véleménye szerint, így lesz teljes a magyar kultúrdiplomácia rendszere 19 kulturális intézettel, hét önálló szakdiplomatával és a központtá átszervezett Balassi intézettel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.