Izrael és a Hezbollah fogolycsere-megállapodást írt alá

Izrael és a Hezbollah aláírta az ENSZ közvetítésével tető alá hozott fogolycsere-megállapodást, az egyezményt egybehangzó nyilatkozatok szerint a jövő hét közepéig végre is hajthatják.

A megállapodás aláírásáról előbb egy libanoni politikai forrás számolt be, később közleményben Izrael is megerősítette.

Az egyezmény értelmében a zsidó állam szabadon bocsát öt bebörtönzött libanonit, a Hezbollah pedig két foglyul ejtett izraeli katonát szolgáltat vissza. A két tartalékos katona az Izrael és a Hezbollah 2006-os háborúját kiváltó határ menti incidens során került a síita szervezet fogságába. Állapotukról a Hezbollah semmit sem közölt, de széles körben elterjedt feltételezések szerint már meghaltak.

A libanoni forrás szerint Ehud Olmert izraeli kormányfő és Haszan Naszrallah sejk, a libanoni síita fegyveres szervezet vezetője egyaránt aláírta a megállapodást. Az izraeli közlemény ezzel kapcsolatban mindössze annyit jegyzett meg, hogy az aláírásra egy ENSZ-képviselő jelenlétében kerítettek sort.

A libanoni forrás közölte, hogy a fogolycserét reményei szerint a jövő hét közepéig nyélbe ütik. Nevük elhallgatását kérő izraeli katonai tisztségviselők úgy nyilatkoztak, hogy az egyezményt valószínűleg vasárnap és jövő szerda között hajtják végre. Izraeli részről mindazonáltal - közelebbről nem megjelölt - további lépésektől teszik függővé a csere lebonyolítását.

Az Izrael által szabadon bocsátandó foglyok legnevesebbike Szamir Kantar, akit 1980-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy Észak-Izraelben elkövetett brutális gyilkosság miatt, amelynek egy rendőr, valamint egy másik izraeli férfi és négyéves lánya esett áldozatul.

A meggyilkolt rendőr családja hétfőn kérvényezte az izraeli legfelsőbb bíróságtól, hogy a taláros testület állíttassa le Kantar szabadlábra helyezését. A bíróság azonban várhatóan nem avatkozik be az ügybe.

A fogolycsere-megállapodás többek között előirányozza mintegy kétszáz olyan arab holttestének a visszaszolgáltatását is, akik Izrael északi területére behatolva a zsidó állam fegyveres erejével vívott harcokban vesztették életüket. A Hezbollah pedig a Libanon déli részén 2006-ban elesett izraeli katonák földi maradványait adja vissza a zsidó államnak.

Az izraeli hadsereg hétfőn megerősítette, hogy megkezdte a holttestek kihantolását az izraeli-libanoni határ közelében ellenséges harcosok számára létesített temetőben. A sírkertet zárt katonai övezetté nyilvánították, meggátolandó, hogy újságírók az exhumálás szemtanúi lehessenek. A hadseregben szolgáló rabbik felszólították az izraeli tartalékos katonákat, hogy a fogolycsere előtt segítsenek azonosítani a kihantolt holttesteket.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.