Orosz József: "kaptam azért..."

Orosz Józsefet, a Klubrádió népszerű műsorvezetőjét is súlyos atrocitások érték a szombati melegtüntetésen. Hétfőn sajtóbeszélgetésen számolt be "élményeiről". Az alábbiakban szó szerint idézzük szavait.

"Szombaton együtt vonult Budapesten heteroszexuális és homoszexuális, férfi és nő, idősebb és fiatal, vidéki és budapesti – másfél ezren. Londonban félmillióan vonultak, Kölnben utcafesztivált rendeztek. A hírügynökségek sem a szigetországi fővárosból, sem a német karneválról nem számoltak be erőszakos cselekményekről.

A magyarországi tudósítások rendre úgy írtak, hogy a szombati egy homoszexuális felvonulás volt. Tévednek. Sokan voltak mások is, akik szolidaritásból a magyar demokratikus szabadságjogok melletti kiállás céljából vettek részt a felvonuláson. Itthon kétezer rendőr, kilométernyi kordon, több száz rendőrségi autó kellett, hogy biztosítsa heteroszexuálisok, homoszexuálisok, férfiak és nők, idősebbek és fiatalok gyülekezési jogát. Londonban és Kölnben a rendőrök mellett a demokraták is biztosították, hogy ott ünnepet tartsanak.
   
Itthon, az Andrássy úton háromszoros kordont építettek teljes hosszban. A sugárút két oldalán a nézelődők, a pestiek, a tisztelt úri közönség tanúi lehettek annak, hogy másfélezer ember karámba zárva, fojtogató záptojásszagban, kő-, petárda-,  paradicsom- és savastojás-esőben, lincshangulat közepette képes csak alkotmányos jogaival élni úgy, hogy a rendőrök vezetik őket.

Jómagam fél 6 táján jutottam el a Hősök teréhez. Láttam a tömegoszlatást. Az Andrássy úton hosszában felhúzott kordon ott nyitva volt. Sokan bejöhettek a kordonok mögé. Onnan visszafordulva a Kodály köröndnél felismertek, páran követni kezdtek, hívva a többieket, hogy itt lehet leturházni Orosz Józsefet. Jó sokáig jöttek mellettem, barátomat és engem köpködve. Folyt az arcomon és a tarkómon a váladék. Végül a Kodály körönd után pár méterrel egy mellettem álló, folyamatosan a nyakamba köpő, magyarozó és buzizó férfi leütött. Pár percre elvesztettem az eszméletemet. Kaptam azért, mert meleg vagyok. Igen, ki ne tudná? Kaptam azért, mert más meggyőződésű vagyok. Igen, más meggyőződésű is vagyok. Kaptam azért, mert más a véleményem. Igen, a véleményem is más. Kaptam azért, mert zsidó vagyok. Igen, zsidó vagyok. Kaptam azért, mert állítólag nem vagyok magyar. Magyar vagyok. Kaptam azért, mert – egyszerűen csak – vagyok, létezem, élek. Onnan tudom, hogy a fülembe ordították ezeket. A Honvéd kórház sürgősségi baleseti osztályára kerültem.

A garázdaság, a közveszélyokozás, a szabálysértési és életellenes ügyekben, a gyűlöletbeszéd és uszítás ügyekben az alkotmánybíróság töretlen gyakorlata, az ügyészség vádemelési gyakorlata, a bíróságok ítélkezési gyakorlata, a rendőrség nyomozati gyakorlata, a politikai jobboldal cinkos kettős beszéde, a kormányoldal tehetetlensége a törvények betartásának kikényszerítésére – mindezek szerves egységben, egymást kiegészítve és egymást segítve teszik lehetővé, hogy a hazai szélsőségesek bárkit, polgártársainkat, barátainkat, családtagjainkat, kedveseinket és gyermekeinket, meg idegeneket és ismeretleneket megfélemlíthessenek, inzultáljanak, megverjenek és leüssenek. Az alkotmány a gyülekezési jog zavartalan gyakorlását ígéri. Ami szombaton történt, az emberi alapjogok, a demokrácia lényegének az ügye.

Veszélyben van az is, aki csendben kénytelen tűrni, hogy mit művelnek mellette az Andrássy út járdáin. Veszélyben van az is, aki messze elkerüli a környéket egy szombat délutáni séta helyett, mert tudja, már ő maga sem tudja garantálni, hogy épp bőrrel tér haza. Veszélyben van férfi és nő. Veszélyben van heteroszexuális és homoszexuális.

Mindnyájan veszélyben vagyunk!
A köztársaságot, a demokráciát és a jogokat nem képesek a rendőri kordonok megvédeni. 
A Köztársaság értelme a demokrácia. A demokrácia formája a köztársaság.
Ez  van veszélyben.
Mindnyájan, demokraták, vagyunk veszélyben. Otthonunkban, itthon, Magyarországon."

(NOL)

Orosz József a sajtóbeszélgetésen
Orosz József a sajtóbeszélgetésen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.