Öngyilkos merénylet Kabulban

Öngyilkos merénylet történt India kabuli nagykövetsége előtt. Eddig 41-en haltak meg, további 141 ember pedig megsebesült.

A merénylő a reggeli csúcsforgalom idején gépkocsijával a nagykövetség kapuja előtt belerohant két diplomáciai autóba, amelyek éppen behajtani készültek a külképviselet udvarára, majd felrobbantotta a járművében lévő pokolgépet. A kapunál sok vízumra váró polgári személy állt, így az áldozatok többsége civil, de katonák is vannak köztük. Meghalt egy indiai diplomata, egy indiai katonai attasé és a külképviselet két indiai őre is.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője 28 halálos áldozatról tud. Egy csecsemő is meghalt, valamint másik három megsebesült a detonációban. Tíz sebesült állapota válságos - mondta. A diplomáciai autók megsemmisültek, és több más gépkocsi is megrongálódott.

A széles, fasor övezte utcán a külképviselettel szemben van a belügyminisztérium épülete. A minisztérium közleményt adott ki, miszerint a merényletet "egy olyan hírszerző szolgálattal összehangolva és együttműködve" követték el, amely "aktív a térségben". Kabul korábban többször is hangoztatta, hogy pakisztáni ügynökök állnak több afganisztáni merénylet mögött.

A merényletet elítélte az indiai külügyminisztérium, a washingtoni Fehér Ház és az Európai Unió. Az afgán kormány ellen évek óta fegyveres harcot folytató, elsősorban Afganisztán déli részén aktív muzulmán fundamentalista tálibok az elmúlt két évben Kabulban is több öngyilkos merényletet követtek el.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.