Zenetanulópénz

Hazánkban három ösztöndíj segíti a pályakezdő muzsikusokat és zenetudósokat, hogy a karrierjük szempontjából meghatározó időszakban ne a kenyérkereset legyen a legfőbb gondjuk. A díj a hallgatóságnak is lehetőséget ad, hogy időben megismerkedjenek a jövő csillagaival.

A nyertes zenészekkel az évente megrendezett ösztöndíj-koncerten találkozhatunk: idén erre október közepén nyílik majd alkalmunk. A zeneszerzők, kritikusok és zenetudósok persze nem állnak ki a színpadra, róluk a Földes Imre által vezetett beszélgetéseken hallhatunk, melyet a rádió közvetít.

Az ösztöndíjak nem csak itthon jelentenek szakmai lehetőséget a zenészeknek, hiszen a külföldi magyar kulturális intézetek is megkapják a névsort, így hazánkon kívül is lehetőségük nyílik a bemutatkozásra. Fizetést nem kapnak, de az útiköltségüket és a szállásukat általában állják az intézmények.

Az ösztöndíj azért is különösen fontos, mert manapság csak keveseknek adatik meg, hogy diplomájuk kézhezvétele után azonnal jól fizető állást kapjanak. Valahogyan viszont meg kell keresni a mindennapi betevőt, ezért sok fiatal túlvállalja magát nem feltétlenül magas színvonalú szereplésekkel, így nem marad elég idejük az önmegvalósításra. A havonta kiutalható összeg idén nőtt hetvenezer forintról nyolcvanezerre, ami nagy eredmény, de még nagyobb lenne az, hogyha a pénzügyminisztérium nem kérné el az oktatási tárca által kiutalt összeg tetemes részét adó formájában. Ettől eltekintve azonban nagy szó, hogy minden évben negyven-negyvenöt ösztöndíjat folyósítanak. A fiatalok támogatására több díj is létezik, az elsőt 1983-ban alapították. A Kodály Zoltánról elnevezett ösztöndíjra zeneszerzők, zenetudósok és zenekritikusok pályázhatnak. Összesen tíz utalható ki, de felük megosztható, ha sok a támogatásra érdemes pályázó. Ez általában így is van, mert rendszerint többszörös a túljelentkezés. Az 1998-ban alapított Fischer Annie-díj célja és a pályázás feltételei is nagyjából megegyeznek a Kodályéval, de ez előadóművészeknek szól, akiknek szintén tíz ösztöndíjnyi összeg utalható ki: a felét legtöbbször megosztják, így átlagosan 15 zenész van minden évfolyamban. A Lakatos-Ablakos Dezső-ösztöndíj 2005 óta létezik, és jazz-zenészek pályázhatnak rá, nekik nem kell diplomával rendelkezniük.

Az ösztöndíjakat legfeljebb három évig vehetik igénybe a pályázók, ám minden évben beszámolót kell tartaniuk az adott évben elvégzett munkájukról. Az összegek odaítélésében egy tízfős kuratórium dönt, mely az Oktatási Minisztérium, a zenei szakmai szervezetek, intézmények és a koncertszervezők képviseleteiből delegált tagokból áll. A három zenei díj adminisztrációját a Filharmónia Budapest Kht. végzi, ők regisztrálják, hogy a zenészek teljesítették-e az ösztöndíjért cserében kötelező évi tíz koncertjüket, de abban is segítenek, hogy ez megvalósulhasson: a koncertszervezőknek eljuttatják az ösztöndíjasok névsorát, a zenészeknek pedig szervező partnereket ajánlanak.

Mivel a koncertszervezők már egyetemi tanulmányaik alatt is figyelemmel kísérik a tehetséges fiatalokat, tudják, hogy magas színvonalú előadókkal dolgozhatnak, ráadásul ingyen, így aztán ritkán ütközik nehézségbe a kötelező koncertek teljesítése. Fontos, hogy a tíz előadáson a fellépőknek mindig más programot kell előadniuk, ami segíthet a repertoárjuk bővítésében.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.