A Moképé lett a Pannónia

A közelmúltban került a Mokép szervezetébe a már szinte teljesen leépült, egykor nagyhírű animációs műhely maradványa, a Pannonfilm Kft. Az újjáalakult cég e hónaptól piacra dobja egyebek között a Pannónia legendás rajzfilmjeit.

Jóformán a nullára csökkent az egykor szép napokat látott Pannonfilm (korábban: Pannónia Filmstúdió) vagyona, amikor az állami tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) nem a megszüntetése, hanem a beolvasztása mellett döntött. Maradt a külföldön is még mindig jól csengő név (az itt készült régi filmsikerek jogai a Nemzeti Filmarchívumhoz kerülnek). Az immár Mokép Pannónia Filmgyártó és Forgalmazó Kft. néven bejegyzés alatt álló állami cég a magyar rajzfilm aranykorának legkedveltebb műveit máris kihozza (újra) DVD-n: például Dargay Attila Szaffi, Az erdő kapitánya és Lúdas Matyi; Ternovszky Béla Macskafogó; Gémes József Vili, a veréb és Hugó, a víziló (ez utóbbi William Feigenbaummal közös rendezés); Jankovics Marcell János vitéz című munkáját.

A Pannónia tehát nevén kívül főként régi filmjeivel fog szerepelni a vállalat kínálatában, mert - mint Rácskay Jenő vezérigazgatótól megtudtuk - nem szerveznek újjá animációs gyártóműhelyt, annak lejárt az ideje, a szakmai stábok egy-egy produkció köré szerveződnek világszerte. A tavaly novemberben másfél évre kinevezett vezérigazgató ugyanakkor nem zárkózik el új magyar animációs film gyártásában való részvételtől vagy bérmunkától, meg is keresték ötletekkel.

A Mokép-Pannónia fő profilját azonban a filmforgalmazás fogja meghatározni. Amellett, hogy 7-10 mozifilmet forgalmaznak évente, jelentősebb a DVD-kiadásuk. Az idei újdonságokkal együtt mintegy 250 tételből áll a címlista. A vállalat sok klasszikus és kortárs magyar filmet jelentet meg, az utóbbiak közé tartoznak most Tarr Béla munkái - hamarosan kijön a Sátántangó is -, és tárgyalnak Janisch Attila műveinek közreadásáról. De nem akarnak kizárólag a legválasztékosabb ízlésnek szánt művészfilmek kiadója lenni, inkább a "köztes kategória" értékes darabjaié. Az elmúlt napokban vitték boltokba a többi között András Ferenc A nagy generáció és Dögkeselyű, Lakatos Róbert Bahrtalo, Szalai Györgyi-Dárday István Az emigráns című művét. Akárcsak a cseh Oldrich Lipsky hatvanas évekből való Limonádé Joe-ját és az orosz Vlagyimir Bortko Bulgakov-földolgozását, A Mester és Margaritát. Az utóbbi több mint nyolcórás teleregény, amelyet a Duna TV tűzött műsorára. A Mokép-Pannónia a jövőben több, érdeklődésre számot tartó televíziós játék-, ismeretterjesztő és dokumentumfilmet fog közzétenni, ezek sorába tartoznak az angol BBC földolgozásai is.

Rácskay Jenőtől megtudtuk, az évi 400-500 millió forintos forgalmat hozó DVD-kiadás egyes címeit ötszáz-tízezer példányban tudják értékesíteni. Néhány hazai mű rekordpéldányszámot is elér (persze évek alatt), a sort Mihályfy Sándor Indul a bakterház című filmje vezeti, amelyből 2003 óta mintegy 160 ezer (!) képlemezt adtak el. De az élbolyba tartoznak egyebek között Várkonyi Zoltán Jókai-filmjei is.

Most a következő lépést készítik elő: még az idén szeretnék megindítani a világhálós filmletöltő-szolgáltatást, a VoD-ot (Video on Demand), a T-Com és a Filmklip után harmadikként belépve a piacra. Ezzel, és a magyar filmek raktározását, a hazai forgalmazás 60-70 százalékát felölelő logisztikai feladatot magában foglaló szolgáltatásokkal válik teljessé tevékenységük, amely tavaly már csak kismértékben volt veszteséges. Az idén nullszaldós eredményben reménykednek - ezzel az egykor monopolforgalmazó Mokép végleg túljuthat az utóbbi évek súlyos üzleti válságán.

Az MNV Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint még 2008-ban sor kerülhet a Mokép-Pannónia privatizációjára is, versenyeztetés után.

Részlet Az erdő kapitánya című rajzfilmből
Részlet Az erdő kapitánya című rajzfilmből
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.