Új voksolást kér a mongol ellenzék

Összeült tegnap a mongol parlament, hogy közös nyilatkozatban szólítsák fel a lakosságot a rend betartására, elkerülendő a keddi, öt halottat követelő zavargások megismétlődését. Nambarín Enhbajar államfő kezdeményezte a rendkívüli ülés összehívását, arra kérve a pártokat, hogy a tárgyalóasztalnál találjanak megoldást a vitákra.

A cél, hogy a pártok ígérjék meg: nem szerveznek utcai megmozdulásokat, tüntetéseket. Az ülés előtt a pártok az állami televízióban közös állásfoglalásban fejezték ki részvétüket a kedd esti zavargások áldozatai hozzátartozóinak, és sürgették a hatóságokat a halálesetek kivizsgálására. Értesülések szerint az ötből hárman lövésektől vesztették életüket, miközben a rendőrségnek csak könnygáz és gumilövedék használata volt engedélyezve.


A szerdán életbe léptetett rendkívüli állapot ma lejár, és addigra le kellene tudni csillapítani a kedélyeket. Cend Münkh-Ordzsil igazságügy-miniszter az AFP-nek nyilatkozva megerősítette, hogy az eredeti döntésnek megfelelően ma estével megszüntetik a rendkívüli intézkedéseket. A helyszíni jelentések szerint a helyzet megnyugodott Ulánbátorban, pénteken már jóval kevesebb rendőrt lehetett látni az utcákon.

Az ellenzéki Demokrata Párt fenntartja igényét, hogy néhány választókerületben ismételjék meg a vasárnapi parlamenti választást, megkérdőjelezve ezzel a központi választási bizottság (még nem végleges) eredményét. A csütörtöki közlés szerint a kormányzó Mongol Népi Forradalmi Párt a 76 parlamenti helyből 47-et szerzett meg, míg a demokraták csak 26 mandátumhoz jutottak. A Demokrata Párt internetes oldalán közölték: a vezetőség úgy döntött, hogy "néhány választókerületben" új voksolást kér. Korábban még azt nyilatkozták a Reutersnek, hogy legalább tizenkét vitatott körzetben a szavazatok újraszámlálását kérik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.