Kereskedelmi televíziók is lázítottak

- Véleményem szerint a keddi események legfontosabb oka, hogy az elmúlt tizenvalahány év alatt a két fő mongol politikai erő, a Mongol Népi Forradalmi Párt (MNFP) és a Demokrata Párt rendre manipulálta a parlamenti választásokat. Törvénytelen módon megvásárolták a választópolgárok szavazatait étel és ital osztásával, pénzzel és ígéretekkel - mondta telefoninterjújában Ulánbátorból Zorig Altai, a Mongol Televíziók Szövetségének elnöke, aki független jelöltként bejutott a parlamentbe.

A népszerű televíziós személyiség szerint az elkeseredés és elégedetlenség több éven át halmozódott fel az emberekben, és most robbant ki. Sajnálatos módon ehhez hozzájárult, hogy bizonyos mozgalmak és politikai pártok vezetői ezúttal még provokálták is a közhangulatot. A tüntetők közé sok olyan ember is vegyült, akik célja a botránykeltés volt. Ők gyújtogattak, raboltak és verekedtek a rendfenntartókkal. Az egyébként jogos felháborodás ezért torkollt végül anarchikus helyzetbe, ami teljesen elfogadhatatlan - állította Zorig Altai.

Mint fejtegette, bízik abban, hogy a helyzet fokozatosan normalizálódik. Lehet, hogy néhány választókörzetben megismétlik a választást, illetve kezdeményezik a szavazólapok újraszámolását. Erről a két nagy pártnak törvényes keretek között kell megállapodnia. Elfogadhatatlan lenne, hogy a problémát ismét kivigyék az utcára.

Arra a kérdésre, hogy a rendkívüli állapot kihirdetésével ideiglenesen leállították a kereskedelmi televíziók sugárzását, Zorig Altai azzal regált: "Sajnálatos módon bizonyos televíziós társaságok maguk buzdították az embereket ennek a kaotikus állapotnak a kialakítására. Hiszen olyan felhívásokat ismételgettek, miszerint tüntetni, harcolni kell a kormány ellen. Márpedig a televíziós társaságok nem vehetnek részt tüntetés szervezésében, nem buzdíthatnak zavargásokra. A hét elején rendkívüli helyzet jött létre, amire a válasz a rendkívüli állapot bevezetése volt, és ennek keretében csak az állami televízió sugározhatott."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.