Az EU energiatakarékossági mozgalmat kíván elindítani

A francia EU-elnökség szándéka, hogy szülessen az energiatakarékosság tudatosítására egy szimbolikus jelleggel bíró irányelv vagy program, amely előírja, hogy a tagországokban tömegesen és rövid időn belül az energiatakarékos villanyizzókat használják a háztartások, s ezek jelentős részét állami támogatás mellett - mondta Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

Az Európai Unió tagállamainak energetikai miniszterei a francia EU-elnökség meghívására a Párizs közeli Saint-Cloud-ban kétnapos nem hivatalos találkozón az energiahatékonyságról és az energiatakarékosságról tanácskoznak. A július 1-én kezdődött francia EU-elnökség egyik legfőbb prioritásként jelölte meg a klímavédelmet és az energiabiztonságot.

A magyar miniszter szerint a megbeszéléseken kirajzolódott az az álláspont, hogy az energiatakarékossági program társadalmi kommunikációjához kellene egy szimbolikus terméket találni, s a francia javaslat felütése lehet egy energiatakarékos európai mozgalomnak a társadalomban. A régi típusú, nagy fogyasztású villanyizzó lehetne a szimbóluma annak, hogy mit kell elhagyni, s az új szimbólum az energiatakarékos villanykörte lehetne egy új társadalmi folyamatban. Példaként említette Szabó Pál Portugáliát, ahol egymillió háztartásban, háztartásonként nyolc energiatakarékos égőt osztott szét az állam.

Az Európai Unió 2005-ben fogadta el azt az irányelvet, amely szerint a tagországok vállalják, hogy 2008 és 2016 között évi egy százalékkal csökkentik az energiafelhasználásukat, azaz az időszak végére a 2008-at megelőző öt év átlagának energiafelhasználásához viszonyítva kilenc százalékkal kell minden tagországnak kevesebb energiát fogyasztania. Az informális találkozón ennek a programnak a teljesítéséhez keresték a résztvevők a megoldásokat.

Szabó Pál beszámolt arról európai partnereinek, hogy Magyarországon különböző kormányprogramok indultak 2008-ban: például kedvezményeket kapnak azok a háztartások, ahol hajlandóak a nyílászárókat kicserélni vagy a hőszigetelést megújítani, és főleg azok, akik hajlandóak a hagyományos fűtési rendszerüket megújuló energiaforrásra épülő módon átalakítani. "A megtakarított energia a legfontosabb energiaforrás, hiszen ez az energia nem jelent környezeti terhelést, nem fog széndioxid-kibocsátással üvegházhatást előidézni, ezért érdeke mindenkinek, hogy a környezetében lévő energiákat egyre kisebb mértékben használja" - vallja Szabó Pál.

Az energiaügyi miniszter szerint a francia EU-elnökség által kezdeményezett klímavédelmi és energiaügyi tanácskozás újdonsága az, hogy a szervezők Andreas Piebalgs, az Európai Bizottság illetékes biztosa és csapata mellett valamennyi érintett felet meghívtak az Európai Parlament képviselőitől az erőmű-előállító és a jelentős energia-felhasználó gépkocsi-gyártó cégeken át a szakszervezetekig és olyan környezetvédő mozgalmakig, mint a Greenpeace, és mindenki beszámolhatott arról, hogyan képzeli el az energiatakarékosságot vagy a széndioxid-kibocsátási program megvalósítását. Ezt Szabó Pál nagyon pozitív előrelépésként értékelte.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.