Liga: javaslatok a társadalmi-gazdasági átalakuláshoz

A Liga Szakszervezetek szerint a társadalmi-gazdasági átalakulást célzó, eddig nyilvánosságra került javaslatok zöme alkalmatlan vagy elfogadhatatlan, akár politikai, akár piaci szereplők fogalmazták meg.

Az érdekvédelmi szervezet összefoglalója szerint szükség van az adók és járulékok csökkentésére, a közkiadások további sérelme nélkül. Forrásnak ehhez a gazdasági növekedés beindulása mellett a vállalkozások adminisztrációs terheinek drasztikus csökkentéséből adódó megtakarítást jelöli meg.

Az összeállítás szerint az uniós tagországok átlagához képest a magyarországi vállalkozások mintegy 700 milliárd forint többletterhet viselnek. Magyarországon ugyanakkor a tőkét terhelő adók alacsonyabbak, mint akár az EU-15, akár az újonnan csatlakozott országok átlaga. A Liga szerint ezért a vállalkozói jövedelem-kivétek terhelését a bérekéhez kell közelíteni.

Az érdekvédelmi szervezet úgy látja, hogy az infláció csillapodásával meg kell valósítani az adórendszer átstrukturálását. A béreket, jövedelmeket terhelő adók helyett a fogyasztást terhelő adóknak kell nagyobb szerepet kapniuk, beleértve a különféle ökoadókat is.

A Liga szerint erőteljes lépésekre van szükség a gazdaságot súlyosan torzító korrupció felszámolására. Példaként említik, hogy a közbeszerzések esetében a korrupció - becslések szerint - 15-20 százalékkal növeli a kiadásokat. A feketegazdaság és a korrupció visszaszorítása nem képzelhető el a pártok finanszírozása és gazdálkodásuk szigorítása nélkül, amelyre nemcsak a közvélemény nyomása miatt, hanem az egészségesebb gazdaság kialakulása érdekében is szükség van - írja a Liga.

Úgy látják, hogy a munkaerő iránti keresletet elsősorban célzott adó- és járulékkedvezmények alkalmazásával a mikro- és közepes nagyságú vállalkozások körében célszerű fokozni. Véleményük szerint meg kell határozni a középtávú, általános adócsökkentés ütemezését is.

Meg kell állítani a szakadatlan forráskivonást a közoktatásból, mert a funkcionális analfabetizmus terjedése nem egyeztethető össze sem a globális verseny követelményeivel, sem a humánus társadalom alapértékeivel. A szakképzés fejlesztésében mutatkozó évtizedes mulasztásokat sürgősen pótolni kell, tűrhetetlen, hogy a fiatal korosztály tagjai közül minden ötödik állástalan - írja a Liga.

 

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.