Az EU egymilliárd eurót adna a szegény országok gazdálkodóinak

Az Európai Unió azt tervezi, hogy 2009 végéig 1 milliárd eurót ad az elmaradott országok parasztjainak a magas élelmiszerárak elleni küzdelem segítése és a termelés növelése céljából.

Az EU pénzadománya az unió mezőgazdasági költségvetés maradványaiból származik majd, és abból 750 millió eurót a 2008-as, 250 milliót pedig a 2009-as költségvetés terhére biztosítanak.

Az elsődleges cél a mezőgazdasági tevékenység támogatása lesz, hozzásegítheti az érintett országokat termelési szintjük javításához, és gyorsíthatja a magas élelmiszerárak negatív hatásainak leküzdését is - derült ki a Reutersnek eljuttatott dokumentumból. A tervezetet még el kell fogadnia az Európai Bizottságnak, majd ezt követően kerülhet a miniszterek tanácsa és az Európai Parlament elé. Ha minden simán megy, a pénz átutalása 2009 januárjában kezdődhet.

Az EU a támogatástól a termelés növekedését, az élelmezési biztonság javulását, az éhezés csökkenését és az élelmiszer-árak inflációjának mérséklődését várja. A pénz olyan nemzetközi és regionális szervezeteken keresztül kerül majd rendeltetési helyére, mint az ENSZ és a Világélelmezési Program. A legnehezebb feladat az lesz, hogyan válasszák ki a fogadó országokat és hogyan állapítsák meg a rendelkezésre álló összeg elosztását.

Az EU eddig a tervezettnél lényegesen kevesebbet költött a klasszikus piactámogató eszközökre (export támogatásra, intervenciós vásárlásokra, tárolási támogatásra). Az Európai Unió - 2008-ban 120,7 milliárd eurós - éves költségvetésének több mint 40 százalékát használja fel a mezőgazdaság.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.