Kampány a roma nők kényszer-sterilizációja ellen

Kampányt tartott a roma nők kényszer-sterilizációja ellen az Európai Roma Jogok Központjának magyarországi szervezete a budapesti Deák téren

A négyórás szolidaritási kampányt abból az alkalomból rendezték, hogy ugyanebben az időben Madridban nemzetközi női konferencia zajlik, ahol napirenden van a probléma.  

A kampány során képeslapokat osztogattak az érdeklődőknek, amelyben a magyar egészségügyi miniszternek címezve arra szólítanak fel, hogy részesítsék Sz. Andrea kényszer-sterilizált roma nőt kárpótlásban. Sz. Andreának 2001. január 2-én úgy kötötték el petevezetékét egy magyar kórházban, hogy nem adtak neki kellő felvilágosítást a műtétről, kockázatairól, következményeiről.

Sz. Andrea 2001. óta vár jogorvoslatra, az ügyben az ENSZ Nőjogi Bizottsága 2006. augusztusában elmarasztalta Magyarországot. A roma nő azonban még meghallgatást sem kapott, panasza ügyében a kormány részéről senki nem lépett vele kapcsolatba. A szervezet szóvivője, Tara Bedard szerint hasonló esetek Pécsett és Miskolcon is történhettek, de ezt megerősíteni, vagy adatokkal alátámasztani nem kívánta.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.