Mikola nem emel kifogást a HospInvesttel szemben

Nem tudok az egri kórház "szabadságharcáról" - jelentette ki Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa Kiskunhalason, ahol az MSZP-s Kökény Mihály társaságában volt jelen, amikor módosították a halasi kórházat működtető HospInvest Zrt. és az önkormányzat között kötött szerződést.

A kiskunhalasi Semmelweis Kórházat a korábban MSZP-s többségű testület 2004-ben átadta működtetésre a HospInvest Zrt.-nek. A cég a közalkalmazotti jogviszony feladását kérte a kórház dolgozóitól, akik le is mondtak erről. Ezt követően több mint 300 dolgozót bocsátottak el - egy részüket úgy, hogy állás helyett határozott idejű szerződést kötöttek velük, majd amikor lejárt, azt nem újították meg.

A kiskunhalasi Fidesz-frakció éveken át hevesen támadta az önkormányzat és a HospInvest által kötött szerződést, és annak felbontását követelte. Amikor 2006 októberében Fidesz-többségű önkormányzatot választottak a halasiak, a HospInvest három napon belül a szerződés módosítására tett javaslatot. Várnai László, MSZP-s polgármester ezt megmutatta Lukács László fideszes alpolgármesternek, majd közösen, hónapokon át nem tájékoztatták róla a város közvéleményét.

A HospInvest nem fektetett annyi pénzt a kórházba, mint amennyit vállalt. Ezt azzal indokolták, hogy az egészségügy - így ők is - jóval kevesebb pénzhez jut a költségvetésből, mint korábban. 2006 októberétől 2008 tavaszáig szinte semmi nem történt az ügyben. Várnai László MSZP-s polgármester szerint még két hónapja is a kórház elárulójának nevezte őt a testületi ülésen az egészségügyi bizottság fideszes elnöke - ehhez képest most az összes fideszes képviselő megszavazta a szerződésmódosítást, amelyet szerdán írtak alá Kiskunhalason, a Semmelweis Kórházban.

- Megváltozott a Fidesz véleménye a kórház-privatizációról? - kérdeztük Mikola Istvánt, a Fidesz egészségpolitikusát, aki az MSZP-s Kökény Mihállyal együtt megjelent az eseményen.

- A privatizációt nem helyeseljük, de abban nem látunk kivetnivalót, hogy szakmai vállalkozások nonprofit formában működtessenek kórházakat - felelte a politikus, aki hangsúlyozta: olyan "sovány most a finanszírozás", hogy az egészségügyből nem is lehet profitot kivinni. Majd úgy fogalmazott: úgy látja, a HospInvest nem profitérdekelt pénzszivattyúként működik. Hozzátette: 2001-ben egészségügyi miniszterként ő szignálta azt a törvényt, amely szerint be lehet vonni magánforrásokat az egészségügybe, de csak szakmai, nonprofit vállalkozásokkal.

- A HospInvestet ilyennek tartja? - kérdeztük.

- Irtózatos konkurenciaharc van a kórházműködtetés piacán, és a HospInvest körül nagy indulatok dúlnak - fogalmazott Mikola István. - A közvéleményben ők tűnnek fekete báránynak, miközben a többiek nem is látszanak, holott vannak köztük olyanok, amelyeket sokkal veszélyesebbnek tartok.

Arra a kérdésre, hogy miért jöhet a magántőke a kórházműködtetésbe, az egészségbiztosításba viszont miért nem, Mikola azt válaszolta: mert nem egy oldalon állnak. A kötelező biztosítási pénzalapok kezelése állami monopólium kell hogy maradjon, az egészségügyi szolgáltatás viszont színvonalasabb lehet egy magánszolgáltatónál. A politikus hangsúlyozta: a fideszes képviselők azért írhatták alá a szerződésmódosítást a HospInvesttel, mert "bekeményítettek", és egyre többet követelnek a vállalkozótól.

Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikusa örömmel nyugtázta, hogy a kiskunhalasi kórház körül lenyugodtak a kedélyek, és ezt a két nagy párt képviselője az együttes jelenlétével támogathatja.

Várnai László, Kiskunhalas MSZP-s polgármestere szerint jelentéktelen módosítások történtek. Szabályozták például az európai uniós pályázatok önrészének elszámolását, a korábbi szerződésszegés miatt a beruházási kötelezettségeket megemelték tíz százalékkal, és a jövőben az önkormányzat kérhet kötbért is. Csoportos létszámleépítés előtt ezentúl ki kell kérni az önkormányzat véleményét is - igaz, nem muszáj figyelembe venni.

- Akik éveken át ellenezték a működtetés magánkézbe adását, azoknak valahogyan meg kell magyarázniuk, hogy most miért mondják pont az ellenkezőjét annak, amit eddig mondtak - jegyezte meg Várnai László.

Megkérdeztem Mikola Istvántól, mi a véleménye az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak "szabadságharcáról". Nagy botrányok közt e kórházat is a HospInvest Zrt. vette át működtetésre, a dolgozók többsége azonban nem hajlandó lemondani közalkalmazotti jogviszonyáról.

- Nem ismerem az egri szerződést - felelte Mikola István.

Arra a megjegyzésre, hogy az egri Fidesz-szervezet és a Magyar Nemzet a dolgozók ellenállását szabadságharcnak nevezte, a politikus azt válaszolta:

- Nincs róla tudomásom.

Kökény Mihály (MSZP), Kollányi Gábor (a HospInvest elnöke) és Mikola István (Fidesz) - egy szólamban Kiskunhalason
Kökény Mihály (MSZP), Kollányi Gábor (a HospInvest elnöke) és Mikola István (Fidesz) - egy szólamban Kiskunhalason
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.