Kukan: Slota a szlovák politika szégyene

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerint Malina Hedviget senki sem támadta meg, az egész ügyet a magyarországi titkosszolgálat szervezte meg. Tegnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján Ján Slota azt hangoztatta, hogy saját forrásai szerint a Malina Hedvig-ügy csupán blöff és szemenszedett hazugság.

A továbbiakban azt hangoztatta, hogy egyre veszélyesebb Magyarország terjeszkedő politikája. - Orbán Viktor nagymagyar soviniszta és szélsőséges nacionalista. A Jobbikkal, a Magyar Gárda megalapítóival a legközelebbi választásokon alkotmányos többséget szerez, s akkor nagy veszélynek leszünk kitéve. Egyébként szerinte Szlovákiát a jelenlegi szocialista kormány is veszélyezteti, amely szintén megkérdőjelezi Trianont. A magyar fél céltudatosan, lépésről lépésre halad céljai felé. Erdélyben, a Vajdaságban, a Kárpátalján és Dél-Szlovákiában határokon átívelő egyesülésről, valamiféle hidakról zengedeznek, mintha már az általuk áhított Nagy-Magyarország valóság lenne - hangoztatta a magyarellenességről elhíresült pártvezér. Ezután keményen bírálta a szlovák sajtót, amely állítása alapján nem eléggé nemzeti értelmű, jórészt külföldi tulajdonosok kezében van, s ezért nem érzékelteti kellőképpen a Szlovákiára és a szlovákságra leselkedő magyarveszélyt.

Lapunk megkeresésére Silvia Glendová kormányszóvivő nem volt hajlandó kommentálni Ján Slota szavait, mert a pártelnök nem tagja a kabinetnek. Érdeklődésünkre Jana Tökölyová, Szlovákia főügyészségének a szóvivője közölte, hogy ameddig nem zárják le a vizsgálatot Malina Hedvig ügyében, addig nem adnak senkinek semmilyen felvilágosítást. További kérdésünkre válaszolva nem tartotta valószínűnek, hogy a vizsgálatot augusztusban lezárják, ahogy azt nemrég a legfőbb ügyész első helyettese ígérte.

Malina Hedviget csaknem két éve, 2006. augusztus 25-én bántalmazták a dél-szlovákiai Nyitrán, mert magyarul beszélt. A rendőrség példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én beszüntette a nyomozást, azt állítva, hogy a leány nem mondott igazat. Decemberben hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást ellene, két feljelentés alapján. Az egyik feljelentő tavaly májusban öngyilkos lett, a másikról pedig kiderült, hogy korábban a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tagja volt. Mindeközben több szlovákiai szakértő és a pozsonyi média is kétségbevonta a nyomozás tárgyilagosságát és szakszerűségét.

- Ján Slota a szlovák politika szégyene. Tőle nem várjuk el, hogy minősíthetetlen szavai miatt bárkitől is képes lenne bocsánatot kérni. Ezt azonban Robert Fico kormányfőnek, koalíciós partnerének kellene helyette megtennie - jelentette ki tegnap Eduard Kukan volt szlovák külügyminiszter.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.