Jeszenszky szerint a Fidesz Amerika-barát

A Magyarországon kívüli megfigyelőknek meg kell érteniük, hogy a Fidesz és Orbán Viktor népszerűsége minden eddiginél magasabb - írta Jeszenszky Géza az Európai Politikai Elemzések Központja nevű washingtoni külpolitikai intézet hírlevele által közölt, "Új szakasz a magyar külpolitikában?" című cikkében. Az Antall-kormány külügyminisztere és az Orbán-kormány washingtoni nagykövete az oroszokkal való nyílt flörtöléssel vádolja Gyurcsány Ferencet és kabinetjét, másrészt mindenben Nyugat- és Amerika-barátnak festi le a Fideszt.

Utóbbi szerinte kész lemosni magáról az elmúlt években "okkal vagy ok nélkül" kapott negatív publicitást. A fő megállapítás: a 2010-ben várhatóan győztes Fidesz "óvatos politikát folytat majd Oroszországgal és elkerüli az egyenlőtlen kétoldalú energiaügyleteket".

Jeszenszky szerint a Fidesz nagy fontosságot tulajdonít az emberi jogok és a demokratikus elvek betartásán őrködő, az euroatlanti értékeket terjesztő Egyesült Államokkal fenntartandó szövetségnek, elkötelezett az afganisztáni erőfeszítés és az iraki rendezés mellett. A Fidesz, írja a cikkben, félreérthetetlenül atlantista álláspontot foglalt el, még olyan esetekben is, amikor ezzel elveszítette a globalizációellenes média által félrevezetett emberek szavazatait. Az új Fidesz-kormány fel fogja támasztani a visegrádi együttműködést, a külpolitika új iránya a Duna (Baden-Württenberg, Bajorország, Ausztria és Szlovákia), illetve a Balkán lesz. A határon túli magyarság számára a Fidesz növelni fogja a valódi demokrácia és az önkormányzatiság támogatását - a Nyugat-Európában bevált elvek és a dél-tiroli minta mentén.

Jeszenszky azzal zárja írását, hogy annak minden megfigyelő számára bátorítóan kell hatnia. - Hat, az (ellenzéki) politikai vadonban töltött év, a gyakran felnagyított belső és külső vádakkal való szembenézés sok mindenre megtanította a Fidesz vezetőit. Tudják, hogy külpolitikai állásfoglalásokkal nem lehet választásokat nyerni, de a felmérések által mutatott előnyük lehetővé teszi, hogy elvi álláspontot foglaljanak el olyan forró kérdésekben, amelyeknek nincs közvetlen hatásuk Magyarországra, ám fontosak a Nyugat számára - zárja cikkét Jeszenszky Géza.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.