Betekintéstől szigorúan eltiltva!

Debrecenben önkormányzati képviselők sem tekinthettek bele azokba a szerződésekbe, amelyek a városi közvagyonnal kapcsolatos gazdálkodás egyes részleteit tartalmazzák. Ez derült ki abból a kudarcot vallott kísérletből, amelynek során a Magyar Szocialista Párt városatyái próbáltak információt szerezni az önkormányzati cégeket tömörítő Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egyes szerződéseiből. A vagyonkezelő holding vezetése ugyanis elutasította a képviselők betekintési kérelmét - holott erre korábban éppen a cég általános és stratégiai igazgatója tett nyilvános ígéretet.

Mint arról lapunkban korábban hírt adtunk, a debreceni MSZP szerint milliárdos kár érheti a fideszes vezetésű cívisvárost azzal, hogy a helyi vagyonkezelő holding egyik cége húsz évre bérbe vette a Lycium Hotelt, s így közpénzből fizetik ki a szálloda kivitelezője által fölvett építési hitelt. A szocialisták által "milliárdos mutyizásnak" nevezett hotelbérleti szerződés lényege röviden: a helyi Keviép Kft. által mintegy 2,3 milliárd forintért felépített belvárosi Lycium Hotelt a holding egyik cége, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. húsz évre bérbe vette, és a bérleti díjat úgy állapították meg, hogy abból a kivitelező a beruházáshoz felvett banki hiteleket maradéktalanul törleszthesse. A szocialisták olvasatában így a kivitelező valójában üzleti kockázat nélkül építhetett föl egy ingatlant, amely után - a vállalkozó helyett - a holding fizeti a kölcsönt és a működtetés költségeit, ráadásul a húszéves bérleti idő lejárta után az ingatlan automatikusan nem kerül az önkormányzati holding birtokába.

A tranzakcióról az MSZP két önkormányzati képviselője, Zsiros Zsolt és Varga Zoltán korábban azt mondta: kétes értékű ügyletről van szó, amely mérhető károkat okoz Debrecennek. Szerintük a nagyvonalú bérleti szerződés lényegében garantálta a kivitelező számára a biztos profitot, vagyis - állítják a szocialisták - a vagyonkezelő levette az üzleti kockázat terhét a vállalkozóról, és a beruházás bankhitelét, valamint az üzemeltetés költségeit a debreceni polgárokkal fizetteti meg.

Mészáros József, az önkormányzati holding általános és stratégiai igazgatója azt mondta: a bérleti szerződéssel együtt aláírtak egy opciós megállapodást is, amelyben a holding számára vételi jogot alapítottak a szállodát működtető projektcégre, így magára a szállodára. Ennek értelmében a holding a következő húsz évben bármikor dönthet úgy, hogy él a vételi jogával, vagyis megvásárolhatja a Keviép Hotel Kft. negyvenmilliós üzletrészét, s így a Lycium Hotel a vagyonkezelő társaság százszázalékos tulajdonába kerül.

Mészáros József szerint a város számára kivételesen előnyös szerződést kötöttek, hiszen ha élnek opciós jogukkal, akkor a szálloda valójában kivitelezési értéken kerül a holding tulajdonába. Kérdésemre, miszerint akkor is előnyös-e az üzlet, ha a hotel veszteséget termel majd a városnak, Mészáros József azt válaszolta: ha előfordulna, hogy a Lycium évente átlagosan 50 milliós veszteséget termelne, akkor ez húsz év alatt egymilliárd forint lenne, márpedig - folytatta - egymilliárd forint nem sok pénz egy olyan négycsillagos belvárosi szállodáért, mint a Lycium. Mivel az ügy nyilvánosságra kerülése után Mészáros József nyilvánosan azt ígérte, hogy a kétkedő képviselők betekinthetnek a szerződésekbe, a szocialista városatyák írásos kérelmet nyújtottak be a vagyonkezelőhöz az iratok tanulmányozására.

Elutasító választ kaptak. Mészáros József a gazdasági törvényre hivatkozva megtagadta a városi képviselők számára a kért szerződésekbe való betekintést. Szathmári Károly MSZP-s képviselő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: az igazgató meghazudtolta önmagát. A képviselő föltette a kérdést: milyen titkokat rejtenek a Lycium Hotel bérlésével kapcsolatos szerződések, ha azokat a holding vezetői takargatják a nyilvánosság elől?

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. közleményében Mészáros József azt hangsúlyozta: a holding egy gazdasági társaság, amelynek esetében törvény szabályozza az adatszolgáltatás körét és módját a megfelelő személyek számára. Hozzátette: a tulajdonos - ebben az esetben Debrecen város közgyűlése - érdekeinek védelme érdekében a törvény szigorúan szabályozza a gazdasági társaság üzleti adataihoz való hozzáférést, s ennek betartásáért a társaság vezetői teljes felelősséggel tartoznak. Mészáros József szerint a betekintést kérő képviselők nem tudták igazolni, hogy törvény által meghatározott joguk van a szerződésekbe való betekintésre.

A debreceni ellenzék szerint ez az ügy igazolta, hogy a fideszes városvezetés a holding létrehozásával lényegében kivonta az önkormányzati cégeket az önkormányzat ellenőrzése alól, mivel a város képviselői sem szerezhetnek információkat a városi cégek által kötött ügyletekről. A szocialista képviselők szerint nemcsak a holding vezetője, de Kósa Lajos polgármester is meghazudtolta önmagát, hiszen a városvezető a 2008. március 15-i ünnepi beszédében - Kossuth Lajost idézve - úgy fogalmazott: "mindent a népért és mindent a nép által, de semmit a népről a nép mellőzésével, ez a demokrácia". A mostani kudarc után az ellenzék úgy véli: ami Debrecenben folyik, az nem demokrácia.

Közpénzből fizetik ki az építési hitelt?
Közpénzből fizetik ki az építési hitelt?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.