A Levegő Munkacsoport szerint Orbán javaslata rossz

Elhibázott, a gazdaság versenyképességének romláshoz vezethet Orbán Viktor legújabb javaslata, mert az üzemanyagok adójának csökkentésével nem megoldanánk, hanem a szőnyeg alá söpörnénk a problémát – állítja a Levegő Munkacsoport.

A Fidesz elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján megállapította, a világgazdaság egy olyan új korszakát éljük, amelyben az üzemanyagárak tartósan magasan fognak maradni. Sőt, gyakorlatilag minden szakértő egyetért abban, hogy a kőolaj és a földgáz világpiaci ára az elkövetkező időkben tovább emelkedik a kereslet gyors növekedése, a – viszonylag olcsón kitermelhető – készletek szűkülése és a környezetvédelmi szempontok fokozottabb előtérbe kerülése miatt.

A Fidesz elnöke ezért a benzin jövedéki adójának, valamint az élelmiszerek és a távfűtés áfájának csökkentésére tett javaslatot.

Viszont a Levegő Munkacsoport olyan megoldásokat javasol inkább, amelyek elősegítenék az élőmunka terheinek csökkentését, az energiahatékonyság javítását és az energiatakarékosságot.

A civil szervezet szerint a közlekedés terén nem az autózást és a közúti fuvarozást, hanem a tömegközlekedést és a vasutat kell támogatni. A gazdaság szereplői már régóta követelik, hogy ne a fogyasztást, hanem a munkabért sújtó terheket (a társadalombiztosítási járulék és a személyi jövedelemadó) csökkentse az állam, hiszen ez ösztönözné a foglalkoztatottság növelését, és ez szerepel a Fidesz programjában is.

Ilyen intézkedések szükségesek ugyanis Magyarország versenyképességének és a lakosság életminőségének tartós javításához – állítja a környezetvédelmi szervezet, amely szerint a Fidesz mostani javaslatainak megvalósítása lehetetlenné tenné ezt.

A civil szervezet felhívja a Fidesz elnökének figyelmét arra, hogy az Európai Unió június 19-20-án tartott csúcstalálkozójának egyhangúan elfogadott zárónyilatkozata az olaj- és gázárak emelkedésével kapcsolatban leszögezte: „A torzító pénzügyi és egyéb beavatkozásokat el kell kerülni, mivel ezek megakadályozzák, hogy a gazdasági szereplői megfelelően alkalmazkodjanak.

A Fidesz elnöke tegnap azt állította: számításaik szerint a jövedéki adó csökkentése után 15 forinttal lenne alacsonyabb az üzemanyag ára, míg a távhő és alapvető élelmiszerek esetében 20 százalékról 5 százalékra csökkentenék az áfa mértékét.

Orbán szerint az állam keresett az élelmiszerek és az energia árának emelkedésével, ezért azt szeretnék, hogy amit pluszban beszed az állam, azt most a legszegényebbeknek visszaadja.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az államnak az elmúlt időben tízmilliárd forintos nagyságrendű többletbevételei voltak az áremelkedés miatt. Mint mondta, a javaslat célja, hogy az egyre gyorsuló ütemben növekvő árak emelkedését megakadályozza, illetve fékezze.

A politikus úgy vélte, hogy az élelmiszerárak és az üzemanyagárak tartósan magas szinten maradnak.

"Arra kell számítani, hogy a mostani áremelkedések nem egyfajta buborékot jelentenek a világgazdaságban, ami előbb-utóbb majd kipukkan, és a régi árszintre visszaáll a világgazdaság" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: azzal kell számolni, hogy az áremelkedés tartós jelenség, egy új világgazdasági korszak jele.

A Fidesz elnöke utalt arra, hogy a kormányok Európa-szerte meg akarják védeni az áremelkedésektől a legszegényebb családokat, a nyugdíjasokat, valamint a kis- és középvállalkozásokat. Példaként az úgynevezett Robin Hood-adót, illetve a szociális juttatások emelését és az adócsökkentést említette.

Az idén 10 százalék körüli élelmiszer-infláció várható

Az idén 10 százalék körüli élelmiszer-infláció várható Magyarországon, a jó termés árcsökkenést nem okoz, de lassíthatja a drágulást, bár hatása inkább 2009 első félévében jelentkezik majd - áll az Agrár Európa Kft. és a Kopint-Tárki kutatóintézet Agrármonitor című összeállításában.

A kutatók a mezőgazdasági termelés 10-15 százalékos bővülésére és az ágazati hozzáadott érték 15-20 százalékos növekedésére számítanak 2008-ban.

Az alig növekvő lakossági jövedelmek, valamint a magas fogyasztói árak mellett a belföldi élelmiszerpiac az év első felében tovább zsugorodott, enyhe növekedés legfeljebb az év utolsó hónapjaiban lehetséges - vélik. Az agrárexport a tavalyi csúcs után visszaesik.

Kifejtik, hogy az élelmiszerek fogyasztói árának emelkedése 2008 első félévében a tavalyi éves inflációnál kissé magasabb, 13 százalékos lesz.

Az árak tehát - a gyümölcs és talán az étolaj kivételével - az ősszel sem csökkennek, de lényegesen már nem is emelkednek. A növénytermesztés eredményei alaposan meghaladhatja a tavalyit.

Mértékadó nemzetközi előrejelző műhelyekre hivatkozva az összeállítás arra figyelmeztet, hogy a mezőgazdasági termékek nemzetközi szintű áremelkedése a következő években folytatódik.

Gyurcsány szerint be kell avatkozni az áremelkedésekbe

"Óvakodni kell az egyszerűsítéstől és a sarlatánságtól, a népboldogítónak tűnő javaslatoktól, amik esetleg több kárt okoznak, mint amennyit használnak, de kétségtelenül be kell avatkozni" - fejtette ki az élelmiszerek és az energia árának emelkedéséről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök véleményét a blogjában.

A miniszterelnök a beavatkozás konkrét tartalmáról nem ír, azonban kifejti, hogy "a következő időszak egyik vezető politikai témája lesz ez, s tartok attól, ha a politika egyszer valamit kijelöl célterületnek, akkor ott aztán a demagógia és a populizmus gyorsan eluralkodik, és minden fontos, csak a megoldás nem. El kellene kerülni ezt a kockázatot."

Gyurcsány kifejti: az elmúlt egy év energia- és élelmiszerár emelkedése megrázta a világot. A 2000-es évek elején egy hordó olaj 27 dollár volt, most az ötszöröse, 143 dollár volt a napokban.

Úgy véli, az élelmiszeráraknál a helyzet nem ennyire drámai a világpiacon, bár egyes termékkörökben - mint a kukorica, vagy a búza - egy év alatt közel megduplázódtak az árak.

A miniszterelnök az áremelkedések egyik okaként azt jelöli meg, hogy a fejlődő országok, például Kína és India valóban elindul nagy léptekkel előre, s átalakítja a keresleti és kínálati viszonyokat. A kínálat nem tartott lépést a kereslettel, és ha többen akarnak vásárolni, mint ahányan eladni, az szinte megállíthatatlanul felfelé viszi az árakat.

Gyurcsány szerint a kialakult helyzetben "megfontoltan, de határozottan kell eljárni."

(forrás: MTI, NOL)

Lukács András
Lukács András
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.