Rendkívüli állapot Ulánbátorban

A kormányzó Mongol Népi Forradalmi Párt (MNFP) székházában sok iroda teljesen kiégett, még tegnap is füst szállt fel a betört ablakokból. Az épület háború sújtotta képet mutat. Ulánbátorban öten meghaltak és több mint háromszázan megsebesültek a keddi zavargások során. A hírek szerint legalább ketten a rendőrség gumilövedékeitől vesztették életüket. Az igazságügy-miniszter közölte, hogy hétszáz embert vettek őrizetbe, elsősorban az MNFP székházánál.

A tüntetések a vasárnap tartott parlamenti választások eredményének állítólagos meghamisítása miatt törtek ki. Ulánbátorban ugyanakkor általános a vélemény - közölte telefonérdeklődésünkre a mongol fővárosból egy éppen ott tartózkodó magyar állampolgár -, hogy a politika ezúttal inkább csak ürügy volt több száz fiatalnak a rendbontásra. Az Ulánbátor külső kerületeiben élők között viszonylag magas a munkanélküliség, és a tavaly 15 százalékos infláció tovább rontotta a megélhetési lehetőségeket. Jellemző, hogy a kormányzó párt székházának megostromlása, felgyújtása mellett kedd éjjel számos boltot is kifosztottak.

Valóságos harc robbant ki a voksokért

Hatodik alkalommal tartották meg vasárnap a szabad parlamenti választásokat, ahol 76 mandátumért 359 jelölt indult. A küzdelem valóságos harccá fajult, miután hétfőn kihirdették az előzetes eredményeket: ezek szerint a több mint nyolc éve kormányon lévő kommunista utódpárt újra 46 mandátumot szerzett. Az eredményt az ellenzéki Mongol Demokrata Párt elnöke, Elbegdorj nem fogadta el, szerinte a választás arról szólt, hogy a korrupt vezetést le akarja váltani a többség. Az ellenzéki vezető a szavazatok újraszámlálását követeli. Kedd délután Ulánbátorban, a parlament előtti főtéren több száz ember kezdett tüntetni a kormány ellen. A tömeg a téren álló autókat is felgyújtotta. Elbegdorj felháborodását fejezte ki, amiért a fegyvertelen tüntetők közé lőttek. Szabályos vizsgálatot kezdeményez, és a felelősök megnevezését követeli.
A keddi zavargásokért a kormánypárt a polgári erők vezetőségét hibáztatja; közülük az egyik egy Magyarországon végzett jogász, J. Batzandan, aki maga is parlamenti képviselőjelöltként indult, de az eddigi eredmények alapján nem jutott be. Batzandan a polgári mozgalom egyik apostola Mongóliában, több ezer embert mozgósított a korrupció elleni harcra. (Daváhügijn Ganbold)

Mongóliában egyébként sosem zajlott ilyen intenzív választási kampány a két fő politikai erő, a hatalmon lévő MNFR és az ellenzéki Demokrata Párt között. Vidéken is több ezer fő részvételével tartottak választási gyűléseket. Négy éve a két vetélkedő párt azonos számú (36-36) képviseletet szerzett a 76 tagú Nagy Állami Hurálban és ez megnehezítette a kormányzást. A mostani első becslések hírére az ellenzéki demokraták azonnal közölték, hogy a kampánybeli voksvásárlások és egyéb visszaélések miatt nem fogadják el a hivatalos eredményt. Ezt a légkört használták ki "huligánok" a balhéra - vélekednek sokan.

A Demokrata Párt a híveit tegnap a rend betartására szólította fel. Telefonon lapunk úgy értesült, hogy szerdán már viszonylagos nyugalom volt Ulánbátorban - igaz, a biztonsági erők több körzetet is lezártak a belvárosban. Nambarín Enhbajar államfő ugyanis még kedden - az 1990-től új, demokratikus Mongólia történetében első ízben - négy napra rendkívüli állapotot hirdetett, este tíz órától kijárási tilalommal is megtetézve a fővárosban. Csapatszállító járművek vitték még az éjszaka folyamán az erősítést a neuralgikus helyszínekhez, kormányépületekhez. Az országban az élet normális mederben folyt, működtek a belső légi járatok. Kinyitottak az üzletek és a bankok, még ha többségük tegnap a szokottnál hamarabb be is zárt.

A mongol választási bizottság azt ígérte, hogy a lehető leghamarabb nyilvánosságra hozza a választás hivatalos végeredményét. Az előzetes eredmények szerint a MNFP biztos többséget, 43-46 mandátumot szerzett a 76 fős parlamentben az ellenzéki demokratás 21-25 képviselői helyével szemben.

A parlament tegnap délután rendkívüli ülést kezdett, a rendkívüli állapotot kellett jóváhagyniuk. Képviselői kezdeményezésre a Nagy Állami Hurál zárt ajtók mögött ülésezett. Az ulánbátori amerikai nagykövetség "mélységes aggodalmát" fejezte ki a keddi erőszakos cselekmények miatt, és együttműködésre szólította fel a feleket.

Felgyújtott autó a mongol fővárosban
Felgyújtott autó a mongol fővárosban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.