Gój Motorosok Olaszliszkán

Helyszíni tárgyalást tart a Borsod megyei bíróság Olaszliszkán, a két évvel ezelőtti lincselés ügyében. Az eseményre a Gój Motorosok is készülnek - saját telken.

"Helyszíni szemlét és meglepetésbulit" tart a Gój Motorosok Egyesülete csütörtökig Olaszliszkán, a két évvel ezelőtti tragikus lincselés helyszínén. Mint ismert, 2006-ban helyi cigány lakosok halálra vertek egy tanárt, miután kocsijával elsodort egy kislányt.

A Gój Motorosok akciójának apropóját az adja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság a mai napon helyszíni tárgyalást tart a gyilkosság helyszínén. A Gój Motorosok háromnapos rendezvényt szerveztek az eseményre, felhívásukat a honlapjukon lehet olvasni. A szervezők szállást is biztosítanak, mint írják: "Az emlékhellyel szemben található üres telken, ami már magyar kézben van, lehetőség van további sátrazásra, és innen tekintjük meg a helyszíni szemlét, ami reggel 9 órától tart 16 óráig." Az eseményen sajtóhírek szerint a Magyar Gárda is részt vesz, állítólag maguk kívánják biztosítani a helyszínt; ezt azonban hivatalos forrás egyelőre nem erősítette meg.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Fercsák László, az olaszliszkai cigány önkormányzat vezetője nyílt levélben tiltakozott a Gój Motorosok felvonulása ellen. Felkérték a kormány illetékeseit, hogy fokozott figyelemmel kísérjék az olaszliszkai eseményeket, és határozottan lépjenek föl a rendbontókkal szemben. "Újra azzal fordulunk a romákhoz: ne engedjenek teret semmiféle provokációnak, hisztériának, maradjanak továbbra is higgadtak, és bízzanak abban, hogy a jogállam képes megvédeni családjukat, közösségüket. Követeljük együtt: jogállamot akarunk! Működőképes közhatalmat és szabad országot, ahol nem kell az egész cigány közösségnek bűnhődni, megbélyegződni, ha valamely tagja bűnt követett el!" - írták közleményükben.

Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője megkeresésünkre azt mondta: a bíróság és a rendőrség egyeztetett a kihelyezett tárgyalásról. Arról is van tudomásuk, hogy a Gój Motorosok is készülnek, de mivel egy magántulajdonú ingatlanon, és nem köztéren "piknikeznek", ezért megmozdulásuk nem bejelentésköteles. A rendőrség mindenesetre biztosítja a helyszínt, és közbelép, ha törvénytelenség történik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.