Zavargások Ulánbátorban

Ezrek tüntettek tegnap Ulánbátorban a választási bizottság és a kormányzó Mongol Népi Forradalmi Párt székháza előtt a vasárnap tartott parlamenti választások eredményének állítólagos meghamisítása ellen tiltakozva.

Hírügynökségek szemtanúk beszámolóira hivatkozva jelentették, hogy a kormánypárt székházát az első tüntető csoportok megjelenését követően háromszoros rendőrsorfal vette körül. A megmozdulás kezdetben békés volt, majd az ellenzékiek köveket és üvegpalackokat kezdtek dobálni, így betörték az épület több ablakát is. A tömegből benzines palackokat is dobtak a pártszékház hatszintes épülete felé, amely átmenetileg ki is gyulladt, ám a bennlévőknek sikerült utóbb elfojtaniuk a tüzet. A feldühödött tömeg a kiérkező tűzoltókat is kövekkel dobálta. A rendőrség erre több ízben riasztólövéseket adott le, így gumilövedékeket is kilőttek, ám a hírek szerint inkább csak a tüntetők feje fölé célozva. Egyelőre nem tudni, hogy voltak-e súlyosabb sebesültek, netán halálos áldozatok. A rendőrség szóvivője szerint a tüntetők "huligán módra" viselkedtek, megsértve a társadalmi rendet.

Az ellenzéki Demokrata Párt vezetője, Cahiagín Elbegdordzs sajtóértekezletén már hétfő este bejelentette, hogy nem fogadja el a még hivatalosan be nem jelentett eredményt, mert szerinte azt a hatóságok meghamisították. A választásokon 12 párt, egy pártkoalíció és több független jelölt is indult, de a vetélkedés végig a kormányzó MNFP és az ellenzéki demokraták között folyt. A választási bizottságnak elméletben július 10-ig kell kihirdetnie az eredményt, ám az előzetes hírek szerint az egykori kommunista párt utódjának tekintett MNFP 43-45 képviselői helyet szerzett a 76 tagú Nagy Állami Hurálban (parlamentben).

Az AFP az egyik helyi televíziós csatorna, az Eagle TV riporterére hivatkozva azt jelentette, hogy a tüntetés idején a párt székházában tartózkodott Szandzságín Bajar miniszterelnök is. A kormányfő a televíziónak azt nyilatkozta: Nem igaz az ellenzék vádja, miszerint az MNFP "megvásárolta volna" a választásokat. Annak lebonyolítása "szabad és korrekt" volt - állította. Az AP hírügynökség azt jelentette, hogy a nemzetközi megfigyelők szerint is "öszszességükben szabadok és tisztességesek" voltak a választások. A négy évvel ezelőtti választáson a két nagy párt egyaránt 36 helyet szerzett a 76 tagú parlamentben, ami ingatag politikai viszonyokat teremtett.

A választási kampány során a fő vitatéma az ásványi kincsek kitermeléséről szóló törvény felülvizsgálata volt. Ugyanis az új kormányra vár egy új befektetési megállapodás kidolgozása, amely lehetővé tenné külföldi részvétellel nagyszabású réz-, arany- és szénbányászati beruházások beindítását, főleg a Góbi sivatagban. A két párt abban lényegében egyetértett, hogy Mongólia részesedése 51 százalék legyen, ám a kormányzó MNFP szerint ennek állami tulajdonnak kell maradnia. Az elvárások hatalmasak, miután a kitermeléssel Mongólia nemzeti összterméke akár egyharmaddal is megugorhat. A két párt egy-másfél millió tugrik részesedést ígért az ásványkincskészletek kiaknázásából minden állampolgárnak.

Tüntetők a kormánypárt felgyújtott székházánál  F
Tüntetők a kormánypárt felgyújtott székházánál F
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.