Politkovszkaja gyilkosa külföldön bujkál

Anna Politkovszkaja újságírónő gyilkosa külföldön van, s az illetékes orosz hatóságok tudják, melyik nyugat-európai országban bujkál - jelentette be  Szentpéterváron Alekszandr Basztrikin, az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője.

Elmondta egy német-orosz szemináriumon, amelyet a gyilkosságok felderítéséről rendeztek: lezárult ugyan a nyomozás az ügyben, és többen őrizetben is vannak, de annak a férfinak az ügyét, aki leadta a gyilkos lövéseket, külön eljárásban kezelik, mivel őt még nem tudták elfogni.

Mivel - nyomban Basztrikin nyilatkozata után - egy "forrás" elmondta újságíróknak, hogy az orosz hatóságok szerint Belgiumban van az illető, a Novaja Gazeta című lap szerkesztőségének megbízásából beadvánnyal fordult egy ügyvéd az ügyészséghez: vizsgálja ki haladéktalanul, hogyan szivárognak ki az információk a nyomozati bizottságtól. A lapnál, ahol Politkovszkaja (haláláig) dolgozott, úgy vélik: a gyanúsított egy hasonló kiszivárogtatásnak köszönheti, hogy külföldre tudott menekülni.

Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta munkatársa egyebek között a csecsenföldi jogsértésekről szóló tényfeltáró cikkeivel szerzett nevet magának. 2006. október 7-én lőtték le moszkvai lakóházának kapualjában.

A nyomozati bizottság június 18-án jelentette be, hogy lezárult a nyomozás, és vádat emeltek Szergej Hadzsikurbanov, valamint Dzsabrail és Ibrahim Mahmudov ellen.  A nyomozás adatai szerint a harmadik Mahmudov fivér, Rusztam a tulajdonképpeni gyilkos, ő adta le a lövéseket.  

Előzőleg több olyan személyt szabadlábra helyeztek a hatóságok, akiket egy időre őrizetbe vettek az ügyben, némelyek ellen meg is szüntették az eljárást.

Politkovszkaja családja és a Novaja Gazeta szerkesztősége folyamatosan hangsúlyozza: mivel nyilvánvalóan bérgyilkosságról van szó, nem elég a végrehajtókat megtalálni és elítélni, a bűncselekmény megrendelőit is le kell leplezni és felelősségre kell vonni.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.