Károly herceg fehérborból készült üzemanyaggal jár

Fehérborból párolt bioüzemanyagot tankol Károly brit trónörökös, aki a "zöld" energia térhódításának nagy híve.

A herceg londoni rezidenciája, a Clarence House most tette közzé a trónörökös tavalyi gazdálkodási adatait, és ebből kiderül az is, hogy Károly hazai bortermelők felesleges készleteiből kinyert bioetanollal járatja híres, tengerkék Aston Martin DB6 Volante kabrióját, amelyet édesanyjától, II. Erzsébet királynőtől kapott 21. születésnapjára.

A forradalmi üzemanyag csaknem 10 százalékkal hatékonyabb is, mint a hagyományos benzin, így az eredetileg 150 mérföld/órás (240 kilométeres) végsebességű veterán sportkocsi óránként akár 165 mérföld - 264 kilométer - megtételére is képes.

Az Aston Martin azonban így is meglehetősen szomjas: egyetlen mérföldre elegendő bioüzemanyagához a keddi The Sun ismertetése szerint 3,5 palack fehérborra van szükség.

A trónörökös az idei gazdálkodási beszámoló szerint az autózáson túl is nagyon komolyan veszi a környezetvédelmet. Tavaly csak londoni hivatalának új, szuperhatékony vízmelegítőire 285 ezer fontot (több mint 85 millió forintot) költött, a Clarence House személyzetének pedig hivatali bicikliket vásárolt.

Károly még arra is figyelt, hogy a farmjain tartott szarvasmarhák mindig friss füvet kapjanak tápok helyett, mert ezzel korlátozható az emésztés során keletkező szél mennyisége...

Az idén 60 éves trónörökös kiterjedt birtokainak bevétele tavaly 16,27 millió fontra emelkedett az előző pénzügyi évben mért 15,17 millió fontról. Különböző környezetvédelmi hozzájárulásai révén ugyanakkor a walesi herceg csökkenteni tudta adóját: 3,43 millió fontot fizetett be a kincstárba, ötezer fonttal kevesebbet, mint egy évvel korábban. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.