Mégis begördülhetnek a postáskerékpárok

Megkaphatják szlovén kerékpárjaikat a postások: a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint érvényes a biciklitender győztesének szerződése. A Magyar Posta feljelentést tesz, újabb felelősöket büntet, és szigorítja beszerzési rendjét. Vita már csak arról lehet, hogy a kerékpárokat hol gyártják majd.

A kerékpár összeszerelés azonos a gyártással, a Magyar Posta (MP) biciklivásárlási szerződése érvényes – állapította meg hétfői keltezésű határozatában a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD). A posta így annak ellenére megvásárolhatja a győri Cronopont Kft.-től a kézbesítők munkáját segítő új kétkerekűeket, hogy korábban kiderült: a társaság egymilliárd forintot meghaladó összértékű kerékpártenderének lebonyolítása szabálytalan volt. Annyiban legalábbis biztosan, hogy Gergely László, a cég beszerzési bizottságának azóta állásából eltávolított vezetője a pályázat kiírása előtt, és annak lebonyolítása során információkat adott át a későbbi győztesnek.

Felszólította a kerékpártenderben vállalt kötelezettségei szerződésszerű teljesítésére a Cronopont Kft.-t a Magyar Posta – tájékoztatta lapunkat Tomecskó Tamás. A társaság szóvivője szerint ez a gyakorlatban az eredeti megállapodás szerinti, Szlovéniában készülő Krpan kerékpárok szállításának megkezdésére ad lehetőséget a tendergyőztes győri cégnek. A KD határozatát úgy értelmezik: a Cronopont a gyártást nem telepítheti hazánkba. Ha a cég ezt a feltételt teljesíti a kerékpárok szállítására és öt éves karbantartására kötött szerződés alapján a postások megkaphatják új járműveiket.

A biciklik szállításáról a társaság már megkezdte a tárgyalásokat, az egyeztetések a jövő héten folytatódnak. A megbeszéléseken dől el, hogy a kerékpárokat a posta mikor veszi át. Az eredeti határidők ugyanis éppen a szerződés – KD vizsgálatának idejére elrendelt – felfüggesztése miatt már nem tarthatók. Papírforma szerint legalábbis az első 295 váltós, és 2481 alapbiciklinek már június végén meg kellett volna érkeznie. A következő 241 váltós, és 1667 egysebességes járműnek pedig szeptember 30-án kellene szolgálatba állnia. A szállítási határidő előreláthatólag a döntőbizottsági eljárás időtartamának megfelelően tolódik majd későbbre.

Megtudtuk azt is: a posta feljelentést tesz a közbeszerzés szabályainak megsértése miatt. Az ismeretlen tettes elleni feljelentésről a társaság igazgatósága a felügyelő-bizottság javaslatára határozott. A kerékpártendert kísérő szabálytalanságok szankcionálása azonban ezzel nem zárul le. A posta belső vizsgálata ugyanis megállapította: a törvénytelenségekért nem kizárólag a társaság közbeszerzési bizottságának vezetője okolható. A szabályok megsértéséért a bizottság többi tagja is felelős. Velük szemben a megindították a munkaügyi eljárást.

Döntés született a Magyar Posta beszerzési és eszközgazdálkodási rendszerének átalakításáról is. A társaság a kerékpártenderen elkövetett szabálytalanságok megismétlődésének belső előírásai szigorításával igyekszik elejét venni. Eszerint a jövőben értékhatárhoz kötik, hogy a különféle beszerzésekről milyen vezetői szinten születhet döntés. A biciklitenderhez hasonló nagyságrendű, egymilliárd forint feletti értékű vásárlásokról például kizárólag a posta igazgatósága határozhat majd.

Kész a Magyar Postával kötött szerződés teljesítésére a Cronopont Kft. – jelentette ki lapunknak Tóth László. A győri cég ügyvezetője szerint a KD döntését elfogadják. A kerékpárok szállításának részleteiről hamarosan megegyeznek megrendelőjükkel. Arról, hogy a kerékpárokat hol szerelik majd össze, még nem nyilatkozott.

Tomecsko Tamás, a Magyar Posta szóvivője egy új kerékpárral
Tomecsko Tamás, a Magyar Posta szóvivője egy új kerékpárral
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.