Erzsébetváros kerékpárosítása

Az ország első három önkormányzati biciklitárolóját avatták tegnap a VII. kerületben. Ha meglesz mind az ötven - ennyit terveznek -, akkor akár 20 százalékkal is csökkenhet a belső kerületek autóforgalma - bizakodik az erzsébetvárosi polgármester.

Hunvald György erzsébetvárosi polgármester és László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke a Madách téren tegnap bemutatta az első magyar, önkormányzati pénzből kialakított kerékpártárolót. Ugyancsak tegnap a VII. kerületi polgármesteri hivatal Erzsébet körúti épülete előtt és a Károly körút-Astoria sarkon is átadtak egy-egy parkolót.

A civil javaslatokra bazírozott és egy dizájncég által tervezett, zömmel nyolc és tizenkét férőhelyes kerékpárparkolóból ötvenet tervez megépíttetni a városrész vezetősége augusztus végéig. Ezzel majdnem 470 biciklinek tudnak ingyenes és biztonságos helyet biztosítani a kerületben. Elsősorban a közép- és felsőfokú oktatási intézmények és a közlekedési csomópontok előtti területekre koncentrálnak, de a listán éttermek és kávézók előtti járdaszakaszok is szerepelnek. A hálózat kialakítása nagyjából 27 millió forintba kerül az önkormányzatnak, amely több tucat fizetőparkoló-helyet fog feláldozni a kerékpározás oltárán. A terv szerint a hálózatot később a helyi igények szerint tovább bővítik, sőt a szomszédos kerületeket is rá akarják venni a csatlakozásra.

Hunvald a tárolórendszert azonban csak az első lépésnek gondolja a belváros kerékpárosításában, vagyis a zsúfoltság enyhítésében. Az elképzelése az, hogy az igazi - leggyorsabb és egyben legolcsóbb - megoldást a Nyugaton több helyen már jól bevált biciklikölcsönző rendszer jelentené. A három-négy pesti belső kerületnek és a fővárosi önkormányzatnak össze kellene állnia, és vagy saját zsebből, vagy pályázaton kiválasztott céget megbízva automata kölcsönzőpontokat alakíttatni ki. Ezeken a helyeken mágneskártyával, kaució és némi használati díj fejében kölcsön lehetne venni az egyedi formájú és színű bicikliket, amelyeket azután a hálózat bármely más automatájánál, tehát akár kilométerekkel arrébb is visszaadhatnak. Hunvald azt mondja: ha minden érintett deklarálná a részvételét, három év alatt meg lehetne valósítani a projektet. Ősszel erről előterjesztést nyújt be a Fővárosi Közgyűlésnek.

Ötven ilyen lesz a VII. kerületben
Ötven ilyen lesz a VII. kerületben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.