A rágógumi kis dózisban jó

A fiatalasszonyt agyonvizsgálták a híres berlini kórházban, a Charitében, mert nyolc hónapja naponta átlagosan tizenkét alkalommal ürített híg, vizes székletet, és nyolc kilót fogyott. A végére csont és bőr lett, 41 kiló. Érthető, hogy súlyos bélbetegségre, vagy rosszindulatú daganatra gyanakodtak.

Ám amikor kiderült, hogy minden lelete negatív, és csak a székletében tolódtak el kóros mértékben a nátrium-, kálium- és klórértékek, újra és alaposabban kikérdezték.

Kiderült, hogy az aszszony rengeteg cukormentes rágógumit rág. Amelyben valóban nincs glukóz, van viszont szorbit, minden darabban 1,25 gramm. Márpedig a szorbit nagy mennyiségben megmozgatja a beleket. A Magyarországon forgalmazott rágógumikra is ráírták, hogy nagy mennyiségben hashajtó hatású! Ám a hölgy ezt nem tudta, és folyamatosan purgálta magát.

Orvosok tudják, hogy a "rázósabb" bonyolultabb esetek gyakran rövid időn belül megismétlődnek. Talán ennek köszönhette a szerencséjét az a férfi is, aki nem sokkal a hölgy után került felvételre a kórházba, és akiről - tanulva a korábbi esetből - rögtön kiderítették, hogy az egy év alatt bekövetkezett 22 kilós súlyvesztéséről a napi 20 darab elrágott rágógumi tehet.

Dr. Jürgen Bauditz esetét a British Medical Journalban publikálta. Mivel a cukormentes rágógumit milliók kedvelik, nem árt elolvasni a csomagoláson - igen apró betűkkel - feltüntetett leírást. Hogy a cukormentes rágó kis dózisban használ (az idegeknek) - nagy dózisban árt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.