Percekbe sűrített drámák

Verdivel és Mozarttal meghódította a nemzetközi operai színpadokat. Kipróbálta már magát a könnyebb műfajokban is, júliustól Johann Strauss operettjével, a Denevérrel indul másfél hónapos japán turnéra.

- Senki se várta tőlem ezt a CD-t, azt hiszem, mindenkit sikerült alaposan meglepnem - mondja Rost Andrea, aki a minap a Berlini Collegium Hungaricumban mutatta be "Bartók, Kodály, Ligeti - Magyar népdalok" című legújabb lemezét.

A "bűvös kockának" is hívott épületben aratott zajos siker viszont neki okozott meglepetést. Annyira, hogy nem is készült ráadással, így ismét Kodály Zoltán A csitári hegyek alatt feldolgozását adta elő. A világhírű lírai szoprán a CD-n hallható több mint harminc dalt maga válogatta össze. Kisebb premiernek számít, hogy először ő énekelte lemezre a Bartók Béla által összegyűjtött Magyar népdalok tíz dalból álló II. füzetét. - Úgy éreztem, valahol kötelességem ezeket elénekelni, hiszen a véremben vannak - mondta a Népszabadságnak adott interjújában a Berlinben második otthonát megtaláló énekesnő.

A népdalok elsőre túl egyszerűnek és rövidnek tűnhetnek, valójában néhány percben egy egész operára való drámai történet sűrűsödik össze bennük. Rost Andreát pont ez a drámaiság ragadta meg a kiválasztott művekben, illetve az, hogy úgy érezte: egyszerre több szerepben kell helyt állnia.

A Warner Classicsnál megjelent CD-hez kapott ugyan támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól, ez az album is lényegében saját produkcióban készült. A szívesen kísérletező énekesnő lassan tíz éve "független", egyetlen lemezcéghez sem köti szerződés. A nehéznek, de szépnek nevezett szabadság ugyanakkor lehetővé teszi, hogy maga döntse el, milyen műveket akar albumra rögzíteni.

Dolgozik következő "váratlan dobásán" is, női zeneszerzők műveiből akar egy lemezre valót összeállítani. Az ötlet közös a magyar népdalfeldolgozásokat kísérő partnerével, Simon Izabella zongoraművészszel. Azt gondolják, két szemrevaló női előadó - kvalitásos zeneszerzőnők műveinek interpretálásával - sokkal erőteljesebb hatást sugároz ki magából. A színpadon is.

A gyors autók iránt rajongó Rost Andreát több helyre csábították tanítani, de ehhez a szerephez türelmetlennek érzi magát. Terveiben szerepel viszont egy workshop: a jövő év elején a Collegium Hungaricumban rendezne műhelyt, ahol vele párhuzamosan egy indiai mester is oktatná a dél-ázsiai országban honos énektechnikát. India régóta vonzza a berlini szabadságban és kulturális sokszínűségben fürdő énekesnőt, aki maga is jógázik, s érdeklődik a buddhizmus iránt. Korábban otthonülő típus volt, pár éve kifejezetten szeret jönni-menni. Néha azért egy világjárónak is szüksége van nyugalomra. Kétlakiként, Berlinben vagy Budapesten.

Az énekesnő tíz éve a maga ura
Az énekesnő tíz éve a maga ura
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.