Greenpeace aktivisták tüntettek a Japán Nagykövetség előtt

Két Greenpeace-es japán bálnavédő szabadon bocsátásáért demonstrált a szervezet tíz aktivistája a Japán Nagykövetség előtt Budapesten.

A környezetvédők azért tiltakoztak, mert Japánban letartóztatták két társukat, akik a hatóságok előtt akarták feltárni az országban zajló illegális bálnahús-kereskedelmet.

A két aktivista a japán kormány által támogatott bálnakutatási program során tárt fel szabálytalanságokat. Sikerült megszerezniük egy dobozt, amelyben a kutatási célú bálnavadász-flotta személyzete 3000 dollár értékű bálnahúst próbált kicsempészni. A bizonyítékokat megmutatták a rendőrségnek is, ám ahelyett, hogy felléptek volna a bálnahús-kereskedők ellen, lopás és birtokháborítás gyanújával letartóztatták a két férfit - mondta Mezei Csaba, a Greenpeace Magyarország igazgatója.

A transzparensekkel és felfújt gumibálnákkal felszerelkezett aktivisták egy petíciót is eljuttattak Japán budapesti nagykövetéhez, amelyben a két társuk szabadon bocsátását kérik.

Mezei Csaba a bálnavadászattal kapcsolatban elmondta: a Nemzetközi Bálnavédelmi Tanács - amelynek Magyarország is három éve tagja - korlátokhoz köti a bálnavadászatot. Évente összesen körülbelül 1000 bálnát ejthetnek el a nagytestű emlősre vadászó országok és 1986 óta tilos az állatok kereskedelmi célú leölése, mivel a bálnák veszélyeztetett állatok.

Tudományos kutatásokra hivatkozva Japán vadássza le a legtöbb bálnát, de a környezetvédők szerint kereskednek is a bálna húsával.

A két letartóztatott aktivista szabadon bocsátásáért világszerte ugyancsak békés demonstrációkat és virrasztást tart a nemzetközi környezetvédő szervezet és internetes aláírásgyűjtésbe is kezdett, amelyet eddig csaknem 180 ezren írtak alá - mondta.(MTI)

Mezei Csaba, a Greenpeace magyarországi igazgatója átadja a petíciót a nagykövetség alkalmazottjának
Mezei Csaba, a Greenpeace magyarországi igazgatója átadja a petíciót a nagykövetség alkalmazottjának
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.