A kormány előtt az egészségbiztosítási reform új koncepciója

A jövő héten várhatóan a kormány elé kerül az egészségbiztosítás átalakításának koncepciója, amelyen az utolsó simításokat végzi az egészségügyi tárca - mondta el Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa a párt Országos Választmányának szünetében az MTI-nek szombaton.

A Népszava szombaton arról írt, hogy benyújtotta a kormánynak az egészségbiztosítási reform új koncepcióját az egészségügyi miniszter. A napilap szerint a tervezetben leírják, hogy a kívánt változtatásokhoz milyen törvénymódosításra van szükség.

Kökény Mihály elmondta: a koncepció szerint magánszereplő nincs a kötelező egészségbiztosításban, van ugyanakkor decentralizálás, regionalizáció, és a térségi egészségbiztosító nagyobb szerepet kapna a szolgáltatások vásárlásában.

Nem visszavonva, nem felpuhítva megmarad a korábbi kapacitás-szabályozás, de a területi ellátási kötelezettségekben, és a teljesítményvolumenekben nagyobb rugalmasságot teremt a javaslat, annak érdekében, hogy a szakmai ésszerűség követelményeit jobban lehessen érvényesíteni - tette hozzá.

Kökény Mihály kitért arra, hogy ez várhatóan egy közepes terjedelmű törvénycsomag lesz, de vannak olyan dolgok, amelyekről a kormány saját hatáskörben dönt majd.

A Népszava szerint az új koncepció arra az alapgondolatra épül, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szolgáltatásvásárló szerepét erősítsék. A változtatás célja, hogy az egészségbiztosító nagyobb döntési szabadságot kapjon abban, melyik intézménnyel köt szerződést például fül-orr-gégészeti, sebészeti vagy akár szülészeti ellátásra. Ma ebben szinte teljesen meg van kötve a keze. A változtatástól pedig azt várják: ha a szolgáltatóknak versenyezniük kell azért, hogy az állam fedezze betegeik kezelésének költségét, akkor jobb minőségre törekednek.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.