Sólyom állítólag a Déli Áramlatról tárgyalt Medvegyevvel

Dmitrij Medvegyev és Sólyom László szombaton a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban tartott kétoldalú találkozót, amelyre a finnugor népek V. világkongresszusa adott alkalmat.

Energetikai terveket is megvitatott a finnugor csúcs keretében Hanti-Manszijszkban megtartott kétoldalú találkozóján az orosz és a magyar elnök - mondta újságíróknak Szergej Prihogyko, az orosz államfő tanácsadója a szibériai városban.

Prihogyko elmondása szerint a megbeszélésen kifejezésre jutott az a magyar érdek, hogy a két ország együttműködése ne csak a tüzelőanyag és energetika területére korlátozódjon. Az elnöki tanácsadó szerint Sólyom László élve a találkozó lehetőségével több nagyobb kérdést is felvetetett, egyebek között a szerződéses-jogi alapok fejlesztését, a beruházások kölcsönös elősegítését - mind a magyarokat Oroszországban, mind pedig az oroszokat Magyarországon. 

"A Déli Áramlattal kapcsolatos nagyszabású energetikai projektek megvalósításáról, az energiaforrások iránti magyar igények kielégítéséről volt szó" - mondta Prihogyko. Hozzátette: "Dmitrij Medvegyev elégedett a magyar elnökkel folytatott tárgyalás tartalmával és hangvételével. Sólyom László konkrét kérdéseket vetett fel, amelyek kidolgozását már meg is kezdték". Szavai szerint egybehangzóan vélekedtek az államfők a részletesen megvitatott környezetvédelmi problémákról. 

Az elnöki tanácsadó szerint a magyar államfő kifejezte országa érdekeltségét, hogy magyar vállalatok is bekapcsolódjanak orosz országos projektek megvalósításába, egyebek között az egészségügy területén.A tárgyalás után a két elnök arról beszélt a sajtónak, hogy jók a kapcsolataik. 

Medvegyev úgy fogalmazott, hogy felfelé ívelnek a kétoldalú kapcsolatok, évek óta eredményesen növekszik az áruforgalom. A sárospataki könyvek visszaadását említve példaként kiemelte, hogy humán területen is fejlődnek a kapcsolatok.

Sólyom László jelkép értékűnek nevezte a találkozót, arra utalva, hogy egyrészt egy nappal korábban, pénteken ugyancsak Hanti-Manszijszkban - a magyarokkal két legközelebbi nyelvrokon nép, a hantik és a manysik ősi földjén - tartották az EU-orosz csúcstalálkozót.  A köztársasági elnök figyelemre méltónak minősítette az orosz elnök - a közlemúltban berlini látogatása során megfogalmazott - politikai prioritásait, kiemelve egyebek között a helsinki folyamat lendületesebbé tételére irányuló elképzelést, a jogállamiság megerősítésének tézisét és a környezetvédelmi célokat.

(forrás: MTI)

 

 

Az elnök a Torum Maa szabadtéri néprajzi múzeumban, Hanti-Manszijkban
Az elnök a Torum Maa szabadtéri néprajzi múzeumban, Hanti-Manszijkban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.