Elszámolás a kormánynegyed több mint kilencmilliárdjáról

Őrizzenek meg minden számlát és szerződést, mert meg fogjuk vizsgálni azokat – figyelmeztette a kormánypártot Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. Az elszámolás elkészült. A kormány februárban állította le a projektet a túlságosan drága infrastrukturális beruházásokra, illetve a pénzügyi biztosítékok hiányára hivatkozva.

 

Őrizzenek meg minden számlát és szerződést, mert meg fogjuk vizsgálni azokat – figyelmeztette a kormánypártot Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. Az elszámolás elkészült. A kormány februárban állította le a projektet a túlságosan drága infrastrukturális beruházásokra, illetve a pénzügyi biztosítékok hiányára hivatkozva. E döntéssel egyidejűleg a kormány ígéretet tett, hogy tételesen elszámol a projekt előkészítésére költött pénzzel. A feladattal a Pénzügyminisztériumot bízta meg a kabinet, ám a tárca az időközben a Kincstári Vagyoni Igazgatóság örökébe lépő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hatáskörébe utalta a munkát, amely viszont a projektirodát váltó KoNeP Kft. feladatává tette a rovancs elvégzését. A kormány tavaly januári, a kormányzati negyed építésére vonatkozó határozata óta az állam összesen 9,152 milliárd forintot költött a projektre. A legnagyobb tétel a Nyugati pályaudvar mögötti MÁV-terület megvásárlása. A telek 8,52 milliárd forintba került. Ebből 5,28 milliárd forintot készpénzben, 2,205 milliárdot adósság-jóváírás formájában állt az állam. A fennmaradó 1,035 milliárdot az idei költségvetésből a projekt előkészítésére elkülönített 8,2 milliárdból fizeti ki a MNV Zrt. További 533 millió forintot pályázatok lebonyolítására, a szakértői és ügyvédi díjakra, valamint a dologi kiadásokra költöttek, míg személyi költségekre, munkabérre százmillió forintot fizettek ki. Az idei költségvetésben eredetileg 8,2 milliárdot különítettek el a negyed megvalósítására, de a projekt leállítását követően 3,8 milliárdra csökkentették a keretet. Ebből kívánták fedezni az áthúzódó beruházói és tanácsadói kiadásokat, a MÁV-telek hátralékát, a futó szerződések lezárását, a területrendezési koncepció kidolgozását és a KoNeP Kft. működési költségeit.

Az előzetes számítások szerint mindezek nem emésztik fel a rendelkezésre álló összeget, de a maradványról korainak tartottak nyilatkozni. Az biztos, hogy az MNV Zrt. az idén 301 millió forintot költött a projekt lezárására. Ebből 211 milliót vitt el az ingatlan-értékbecslés, fordítás, környezetvédelmi-mérnöki tanácsadás, műszaki ellenőrzés, sokszorosítás, a szerzői jogdíjak kifizetésére, valamint a bontási munkálatok, tervdokumentáció előkészítésére és az ügyvédi költség. További kilencvenmillió forintos tétel volt a KoNeP Kft. törzstőkéjének egy hónappal ezelőtti emelése. Az összeget a projektiroda megszűnése és a kft. létrejötte közötti időben keletkezett tartozások kifizetésére fordítja a cég.

A jelentés részleteiről nem kívánt bővebb felvilágosítást adni az MNV Zrt., mivel a beszámolót előbb a PM-nek, majd a kormánynak is jóvá kell hagyni. Ám az már most tudható, hogy az MNV Zrt. több szerződés összegét, illetve a teljesítés mértékét is vitathatónak találta. Vélhetőleg ezek közé tartozik a Janesch Péter vezette építészcsoport megbízása is. Ők a pályázati győzelemért járó 20 millió forinton kívül egyetlen fillért sem kaptak. A szerződésben rögzített 2,4 milliárd forint első részlete a vázlattervek elfogadása után vált volna esedékessé.

Az MNV Zrt. döntés-előkészítő anyagát a jövő héten tárgyalja a PM, majd a kormány. Ha jóváhagyják, akkor - az előzetes ígéretek szerint - az Állami Számvevőszékhez kerül végső ellenőrzésre. Az MNV Zrt. munkája ezzel még nem ér véget, hiszen az év végéig el kell készíteniük a terület hasznosítási koncepcióját, beleértve a Nyugati pályaudvar rekonstrukcióját is. Ebben továbbra is az új - később kinevezendő - vezetővel megerősített KoNeP Kft.-re támaszkodnak.

Kormánynegyed nincs, de a Nyugati pályaudvarral kell valamit kezdeni
Kormánynegyed nincs, de a Nyugati pályaudvarral kell valamit kezdeni
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.