A mobilcégeknek esett az Európai Unió

Drasztikusan csökkentené a mobiltelefonos hálózatokban alkalmazott végződtetési díjakat az Európai Bizottság. Ha az elképzelés összejön, az az egész árazási rendszert is megváltoztathatja.

Az Európai Bizottság (EB) nyilvános konzultációt kezdeményezett a mobiltarifák unión belüli további csökkentéséről, ezúttal a végződtetési díjak szabályozására összpontosítva. A hangalapú mobiltelefonálás barangolási díjainak tavalyi csökkentése után most a külföldön történő SMS-ezés és várhatóan az adatátvitel van soron, de Brüsszel máris nyitja a következő frontot a szolgáltatókkal szemben. Ezúttal a hívásvégződtetési díjak (MTR) csökkentésével kapcsolatban várják az érintett szolgáltatók, egyéb piaci szereplők és persze a helyi hatóságok hozzászólásait. A végeredményt persze előre ki lehetne hirdetni: Viviane Reding, az illetékes EU-biztos nem rejtette véka alá, hogy három év alatt 70 százalékos lefaragást szeretne elérni a mobilhívásoknál.

A "kapcsolási díjként" felfogható hívásvégződtetési költség nem jelentkezik külön tételként a mobilszámlánkon. Vélemények szerint azonban ezekből hatalmas bevételre tesznek szert a társaságok. Az EB szerint ennek a díjnak a piaca nem egységes az EU-n belül. Ráadásul a fennálló nagy különbségeket nem indokolják az eltérő költségek, hálózatok vagy más helyi sajátosságok. Reding úgy véli, ezt egyféle módon lehet csak értelmezni: a szolgáltatók önkényesen érvényesített extra profitjáról van szó.

Brüsszel azt szeretné, hogy mindenki egyszerre mozduljon, s októberben teszi közzé javaslatát. Ez ugyan "csak" ajánlás, a tagállami szabályozó hatóságok néznek jobban a szolgáltatók körmére. - Fel kell számolni az ágazatban fellelhető indokolatlan különbségeket, csökkenteni kell a végződtetési díjakat, és a szolgáltatóknak el kell mozdulniuk a költségalapú árazás felé - kommentálta a brüsszeli fejleményeket Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője, aki azért azt is kiemelte, hogy 2004 óta hazánkban drasztikusan csökkentek a tarifák. - A végződtetési díjak valóban költségalapúvá válása növelni fogja a versenyt, tehát a fogyasztók jobb árakat kapnak majd. A javaslat kedvez a távközlési ágazat nagy részének is, mert előreláthatólag megszünteti a vezetékes szolgáltatók és a mobilszolgáltatók közötti versenytorzulást. Alapvető, hogy ez az ajánlás idejében megvalósuljon - adta a lovat Reding alá holland kollégája, a versenyügyekért felelős Neelie Kroes.

Megelégedéssel fogadta a terveket a BEUC, a fogyasztóvédők európai szövetsége. A mobilszolgáltatókat tömörítő GSM Association és az ETNO viszont élesen kikelt ellenük. Úgy vélik: a tagállami szabályozás bőven elegendő. Brüsszeli értesülések szerint az iparág a jövő héten az AT Kearney tanácsadó cég tanulmányával kontrázik, amely azt mutatja majd ki: 2004 és 2006 között évi 13 százalékkal csökkentek a belföldi mobilhívások díjai az EU-ban, és 2005 és 2007 között két százalékponttal visszaesett a befektetések aránya.

- Üdvözöljük a konzultációt, mert bízunk abban, hogy számítani fog a piaci szereplők véleménye, ugyanakkor a mainál szorosabb helyi szabályozást nem tartjuk szükségesnek, hiszen a hazai szabályozással is jelentős díjcsökkentést ért el az NHH - nyilatkozta a Népszabadságnak Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója. Hozzátette: a bizottság javaslata a mobilszolgáltatások finanszírozási modelljében jelentene filozófiaváltást. - Amíg jelenleg a mobilhálózatok kiépítésének és működtetésének költségeit a mobilügyfelek, illetve az őket hívó felek - a hívásvégződtetési díjakon keresztül - megosztva viselik, addig ezt a bizottsági javaslat logikája szerint kizárólag a mobilhasználónak kell megfizetnie. Tehát a szabályozásnak radikális hatása lesz a kiskereskedelmi árképzésre. Meg fog emelkedni a mobilhozzáférés költsége, akár a havidíjak emelkedésén keresztül, akár úgy, hogy a fogadott hívásokért is díjat kell fizetni - magyarázta Beck György.

Ám amíg a változás biztosan kedvező lehet a mobilirányban sokat telefonálók számára, várhatóan kedvezőtlenül érinti azokat, akik inkább hívásfogadásra tartják a mobilt. - Ők, ha fizetni kell a fogadott hívásokért, akkor többször kapcsolják majd ki a készüléket, tehát kimaradnak a hálózatból. Ha a havidíjak emelkednek, az sem kedvező számukra - tette hozzá a Vodafone-vezér. - A Magyar Telekom tanulmányozza az EU-ajánlás tervezetét, és élve a felajánlott véleményezési lehetőséggel, megteszi észrevételeit a megadott szeptemberi határidőig - juttatta el lapunkhoz a szűkszavú közleményét a cég.

Ma Magyarországon magas a prepaid kártyákkal rendelkező előfizetők száma - az ügyfelek 62 százaléka -, de a prepaid kártyákkal telefonálók között sokan vannak, akik nagy beszédforgalmat bonyolítanak le. Ennek ellenére sokakat érinthet hátrányosan a tarifastruktúrák átrendeződése, s biztosan lesznek olyanok is, akik le fognak mondani a mobilhozzáférésről. Ahhoz azonban, hogy ennek hatásait előre lehessen látni, részletes vizsgálatokra van szükség - vélik a lapunk által megkérdezett iparági szakértők. Szerintük azonban az újabb szabályozás felveti annak a kérdését is, érdemes-e koncessziós piacokra lépni a befektetőknek, ha az EU-ban ilyen dinamikusan változnak a szabályozások. Elvégre a frekvenciákért 10-20 évre fizetnek a cégek, akik nyilván ilyen távlatra terveznek is, befektetéseik arányában.

Végződtetési díjak

Forint/perc Forrás: Nhh

Kötelezett 2006. 01. 01.- 2007. 02. 02.- 2008. 01. 01.- 2009. 01. 01.-
szolgáltató 2007. 02. 01. 2007. 12. 31. 2008. 12. 31.  
Magyar Telekom 27,17 23,17 19,75 16,84
Pannon 29,44 24,44 20,29 16,84
Vodafone 32,61 26,16 20,99 16,84

Arany és gyémánt a világ legdrágább mobilján. Extra profitot jelent a végződtetési díj?
Arany és gyémánt a világ legdrágább mobilján. Extra profitot jelent a végződtetési díj?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.