Olimpia után szellemi olimpia

Hajós Alfréd úgy tervezte, ha már ott van Athénban, mindhárom úszószámban elindul. A százméteres futam megnyerése utáni nagy kavarodásban nem érte el a 400 méter rajtját. Szerencsére az 1200 méteresnek hirdetett futamban már ismét részt vehetett, és nemcsak egyike lett azoknak, akik a viharos tengeröbölben végigúszták a távot, hanem mindjárt megszerezte második olimpiai aranyérmét is.

Ma már tudjuk, az olimpiai mozgalom 1896-ban igazi diadalutat kezdett meg, de az a néhány néző, aki ott figyelte a vízből dideregve kikászálódó bajnokot, nem hiszem, hogy úgy átérezte a pillanat nagyszerűségét, mint a pekingi győztesek célba érkezését ünneplő milliárdnyi ember majd a televíziók előtt.

- Amikor 1927-ben az első sakkolimpiát 15 csapat előtt megnyerte a magyar válogatott, nem számított különösebben nagy eseménynek - mondja Kállai Gábor nemzetközi sakkmester. - Ma mégis a legnagyobb sportdicsőségek között tartjuk számon. Valami hasonlóra számítok a szellemi játékok olimpiájával kapcsolatban is. Lehet, hogy egyelőre kevesen tudnak róla, a résztvevők sem gondolnak rá úgy, mint az év legfontosabb versenyére, de nagyon remélem, hogy néhány évtized múlva ugyanolyan rangja lesz, mint más sportágakban az olimpiai játékoknak.

Pontosan ez volt a célja José Damianinak, amikor úgy öt évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy a világon leginkább elterjedt négy gondolkodtató játék világszövetségei fogjanak össze, és az olimpiai játékok égisze alatt szervezzék meg közös világjátékukat. A Bridzs Világszövetség francia elnöke ezzel nyilván az ókori versenyek feltámasztását szorgalmazó honfitársának, Pierre Coubertinnek a nyomdokaiba kívánt lépni. Azt el is érte, hogy 2005-ben a bridzs, a dáma, a go és a sakk szervezetei megalakították a Szellemi Játékok Nemzetközi Szövetségét (az angol név után - International Mind Sports Association - rövidítve: IMSA), és ő lett az új szervezet első elnöke.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban elzárkózott attól, hogy a verseny az olimpia része legyen. A nyári játékok már így is hatalmasra nőttek, a téli olimpiának meg a chartáját kellett volna megváltoztatni, miszerint "a hóhoz és jéghez kapcsolható" sportok szerepelhetnek a műsoron.

Damiani talált más megoldást: megszerezte a NOB vezetőinek áldását arra, hogy a szellemi olimpiát rendezzék meg nem sokkal a nyári olimpia - és a hozzá kapcsolódó paralimpiai játékok - után ugyanazon a helyszínen. Pekingben augusztus 24-ig tart majd az olimpia, a szellemi sportok világjátékát (World Mind Sports Games) pedig október 3-18. között tartják majd meg a város kongresszusi központjában.

Az előzetes adatok szerint 150 ország háromezer versenyzője vesz majd részt a küzdelmekben. A helyszínre való tekintettel a bridzs, a dáma, a sakk és a go mellett ötödikként a xiangqi (azaz a kínai sakk) is szerepel a műsoron.

A sportszövetségek nem teljesen egyformán kezelik az eseményt. A kezdeményező bridzsszövetség annyira komolyan gondolja a sorozat jövőjét, hogy a saját nyílt világbajnokságát (a négyévenként megrendezésre kerülő férfi és női bridzsolimpiát) időzítette erre az időpontra. Azaz ez lesz a bridzsezők legfontosabb versenye. (Ráadásul 28 éves felső korhatárral rendeznek világbajnokságot a junioroknak is.) Mindhárom kategóriában lesz magyar csapat: a férfiaknál a négy éve szerzett ötödik helyet Szalay György-Harangozó László, Bárczy Péter-Trenka Péter, Gulyás Dániel-Szegedi Balázs igyekszik megközelíteni, a nőknél a sokra hivatott Csipka Szilvia-Mezei Katalin, Hegedűs Orsolya-Zalai Ágnes, Nyárádi Ibolya-Nyárádi Gabriella (anya és lánya) összeállítású csapat, a leginkább jó helyezésre esélyes junioroknál Honyek András-Minarik Gábor, Marjai Péter-Szabó Csaba, Retteghy Orsolya-Marjai Gábor játszik majd.

A Nemzetközi Sakkszövetség nem ment ilyen messzire. Augusztusban megrendezi a hagyományos sakkolimpiát, a pekingi eseményre pedig speciális versenyeket szervez. Lesz női és férfi egyéni és csapatverseny villám- (ötperces gondolkodási idejű) és rapid (félórás gondolkodási idejű) sakkban. Érdekes módon az olimpiai szokásokra hivatkozva nemcsak a férfiaknak lesz tilos a női versenyen részt venniük, hanem nők sem játszhatnak a férfiak versenyén. Ez igazából Magyarországot sújtja egyedül: az augusztusi olimpiára nagy valószínűséggel összeálló álomhármas - Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán -, ha akarna, sem alkothatna egy csapatot Pekingben. (Azt még nem lehet tudni, Polgár Judit összeméri-e erejét ezúttal a női játékosokkal.)

A dámaolimpián rendeznek 100 négyzetes női és férfiversenyt, 64 négyzetes orosz típusú versenyt nőknek, brazilt férfiaknak. Ukrajnában nagyon népszerű a játék, így nem véletlen, hogy a két magyar résztvevő is a szomszédos országból származik: Rudenko Elvira és Penkalo Alex.

A goversenyen férfi és női egyéni és csapat mellett rendeznek vegyes párost is (a férfi versenyző férfi ellenfél a nő nőivel küzd meg). Itt is lesz megkötés: profi játékos csak egy kategóriában nevezhető. Ez is érint minket, az egyetlen magyar profi, a férfiak előtt ranglistavezető Kőszegi Diána egyéniben indul, így sem ő, sem az apjával - Pocsai Tibor hatdanos mesterrel - vegyes párosban induló ötdanos Pocsai Rita nem erősítheti női csapatunkat.

Az IMSA megalakulása után úgy látszott, hogy Magyarországon is létrejöhet a közös szövetség. Egy évtizedes hagyománya van már a bridzs-sakk bajnokságnak, amelynek fő esélyese és legutóbbi győztese is Kállai Gábor. A sakkszövetség képviseletében 2005-ben ő szervezte meg a négy leendő tagszervezet találkozóját. Ezen az elnökök kölcsönös nagyrabecsülésükről biztosították egymást, és elhatározták, hogy megalakítják a Magyar Szellemi Sportok Szövetségét. Még az is szóba került, hogy a magyar bridzs-sakk bajnokságot négytusává bővítik, s a résztvevők góban és dámában is összemérik erejüket.

Csakhogy a találkozónak azóta semmilyen folytatása nem lett. Az ismerkedésnek mindazonáltal volt értelme. A pekingi útra minden szövetség külön-külön készül, de gyakran kérdezgetik egymástól, ki milyen támogatást tud szerezni az utazáshoz, és a szervezők, illetve az egyes nemzetközi szövetségek milyen költséget állnak. Az út közös megszervezése is költségtakarékos megoldás lehetne, ehhez azonban előbb minden szervezetnek pontosan meg kellene állapítania, végül is kik lesznek majd a pekingi delegáció tagjai.

És van egy kérdés, amelyben mindenképpen teljes egyetértésre kell jutniuk: a szellemi olimpia rendezői előírják, hogy a nemzeti csapatok egységes öltözéket használjanak. Érdeklődésünk nyomán kiderült, hogy van szövetség, amelyik mit sem tud erről, a többiek pedig "titokban" azt remélik, a Magyar Olimpiai Bizottság segítségükre siet.

A pekingi kongresszusi központ hatalmas létesítmény, a versenyzőkön kívül néhány száz vagy ezer néző is figyelheti majd a küzdelmeket a helyszínen. A "rendes" olimpia tévéközvetítése a nyár egyik nagy attrakciója lesz, arra viszont gondolni sem lehet, hogy hasonló összegeket áldoz majd a szellemi játékok közvetítésének jogáért bármelyik televíziós társaság. Igaz, Japánban, Kínában és Koreában is működik gomérkőzésekre specializálódott csatorna. Európában azonban nemcsak a go, hanem a bridzs, a dáma és a sakk sem vonz nézőket a képernyő elé.

Annál többen fogják követni az eseményeket az interneten. A közvetítések során neves játékosok kommentárjai segítik az eligazodást. A Lékó-Kramnyik sakkvilágbajnoki döntő idején is előfordult, hogy túlterhelés miatt akadozott a közvetítő honlap működése. A ma befejeződő bridzs Európa-bajnokság küzdelmeit időnként több mint hatezren követték figyelemmel a világhálón.

Kállai Gábor szerint a partik elemzése gyakran nagyobb örömet nyújt, mint maga a játék. - Minden bridzsező tudja, hogy az igazi élvezet verseny után a sörözőben kezdődik - mondja. - A bridzsversenyen minden asztalon ugyanazokat a lapokat osztják ki, mi pedig játszmáról játszmára végigmegyünk a partikon, és mindenki elmeséli, hogy az ő asztalánál hogyan zajlottak az események. Számtalanszor megcsodáltam, ahogy Szilágyi László nagymester utólag minden egyes játékosról meg tudja mondani, milyen információk voltak az adott kijátszás pillanatában a birtokában, és milyen logikát követett a kártya kihívásakor vagy hozzáadásakor. Mintha Uri Gellerrel társalogtam volna!

Kállai szerint nem véletlen, hogy a sakkozók sohasem fáradtak a partikról beszélgetni. Hiába van másnap új forduló, a játszma befejezése után szívesen elemeznek még néha órákon át. És a legnagyobbak sem titkolják ilyenkor gondolataikat. - Köztudott, hogy Kaszparov nem nagyon állhatta Karpovot - meséli. - De elemezni csak vele szeretett. Úgy tartotta, ő az egyetlen, akinek a megjegyzéseire neki is oda kell figyelnie és aki föl tudja fogni az ő gondolatait.

Az IMSA adatai szerint a világon százmillióan bridzseznek, a világszövetség 130 tagországában egymillió versenyzőt tartanak számon (a magyar ranglistán 774-en szerepeltek 2007 végén). Háromszázmillió ember sakkozik több-kevesebb rendszerességgel, 161 tagországa van a nemzetközi szövetségnek, amely 800 ezer versenyzőt tart nyilván (a terasz.hu sakkoldala 304 férfi és 44 női játékost sorol föl). A gót 60 milliónyian űzik a világon, a világszervezetnek 68 ország a tagja, dámázni 40 millió ember szokott, a szövetségben 57 ország vállalt tagságot. A go- és dámaversenyzők számát azonban nem összesítették (a goszövetség magyar ranglistáján 482 név szerepel, néhány tucatnyi magyarországi dámaversenyző lehet). A kínai sakkot húsz országban 200 millióan játsszák (nyilván a legtöbben Kínában). A sakkhoz hasonló játékhoz kilencszer kilences táblát használnak, amelyen található egy folyó, és szerepük van az úgynevezett erődöknek is.

A női bridzsválogatott Honti László csapatkapitánnyal
A női bridzsválogatott Honti László csapatkapitánnyal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.