A halálos ítéletek 15 százalékát megsemmisítette a kínai legfelsőbb bíróság

Az alacsonyabb szintű kínai bíróságok által kimondott halálos ítéletek 15 százalékát semmisítette meg a Legfelsőbb Népi Bíróság az év első felében - közölte egy vezető bírósági tisztségviselő.

Az ügyek nagy arányú elutasítása azt mutatja, hogy a bíróságok óvatosan bánnak a halálbüntetés eszközével, miután tavaly január elseje óta a legfelsőbb bíróság visszavette a jogot az ítéletek felülbírálatára - írja pénteki számában a China Daily kínai napilap.

Kao Csing-hung (Gao Jinghong) legfelsőbb bírósági elnöklő bíró szerint a halálos ítéletek többségét kellő bizonyítékok hiánya vagy az ítélet túlzott szigorúsága miatt változtatták meg.

Magas beosztású bírósági tisztségviselők szerint Kína a nemzetközi trendet követve csökkenti a halálos ítéletek számát. Mint mondják, a halálbüntetés eltörölhető lesz, ha a társadalom állapota ez lehetővé teszi, a jelenlegi helyzetben azonban a legsúlyosabb büntetésnek maradnia kell.

A kínai Legfelsőbb Népi Bíróság 26 év után határozott úgy, hogy a halálra ítéltek ügyeit saját hatáskörben ismét áttekinti, annak érdekében, hogy megelőzzék a téves ítéletek végrehajtását. Sokak szerint ez a változás a kínai büntetőjogi rendszer reformjának legfontosabb lépése volt.

A legfelsőbb bíróság azon fáradozik, hogy halálos ítéletet valóban csak a rendkívül súlyos vagy kegyetlen, komoly társadalmi következményekkel járó bűnügyekben lehessen kimondani.

Kínában a halálbüntetést alapvetően gyilkosság, illetve egyéb erőszakos cselekmény, kábítószer-csempészet és a társadalmi rend elleni bűncselekmény esetén alkalmazzák, de előfordul különösen súlyos gazdasági bűncselekmények valamint a korrupció megtorlásaként.

Csen Vej-tung (Chen Weidong), a Pekingi Zsenmin Egyetem büntetőjogprofesszora szerint a halálbüntetésnek jelentős elrettentő hatása van, különösen akkor, amikor az ország átmeneti időszakban van, és még mindig nagy az erőszakos bűncselekmények aránya.

Kínában több halálos ítéletet hajtanak végre egy év alatt, mint bármely más országban a világon. A hiteles számadat nem ismeretes, csak becslések állnak rendelkezésre. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet adatai szerint tavaly legkevesebb 470 embert végeztek ki, ami jelentős csökkenés a 2006-ban kivégzett 1010 elítélthez képest.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.