Mugabe kinyittatta a szavazóhelyiségeket

Megkezdődött pénteken reggel a zimbabwei elnökválasztás második fordulója, egyetlen jelölttel. Az ellenzék vezetőjének, Morgan Tsvangirainak visszalépése után csak az eddigi államfőre, Robert Mugabéra voksolhat az afrikai ország mintegy 5,9 millió polgára.

 Tsvangirai, aki az első fordulóban megelőzte Mugabét, de a kormány ellenőrzése alatt álló választási bizottság szerint szavazatainak száma nem volt elegendő a második forduló elkerülésére, vasárnap jelentette be, hogy visszalép a hívei elleni erőszak miatt, amelyben 86-an vesztették életüket és több mint tízezren megsebesültek. A hararei rezsim ugyanakkor, hogy a szavazást megtarthassák, semmisnek tekintette a Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) vezetőjének kiszállását az elnökségért folyó harcból.

Tsvangirai egy johannesburgi lapnak küldött elektronikus levelében a szavazást "Zimbabwe megalázása és szégyene napjának, a zimbabwei nemzet újabb tragikus napjának" nevezte. "Ez nem választás" - hangsúlyozta a politikus.

Helyszíni tudósítások arról számoltak be, hogy a főváros, Harare, legnagyobb szavazóhelyisége előtt nyitáskor mindössze tízen várakoztak. Ugyanitt a március 29-i első forduló idején még több száz ember állt sorba, hogy leadhassa voksát. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.