Energikus lesz az EU-orosz-csúcs

A Volga mentén tavaly meddőre sikeredett találkozó után, az idén Szibériában termékeny tanácskozásra számít Oroszország a csütörtök-pénteki EU- orosz-csúcson. A nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosot fogadó orosz elnök, Dmitrij Medvegyev korábbi nyilatkozataiból kiderült: megindulhat a Brüsszel és Moszkva viszonyát meghatározó, 1997-ben életbe lépett szerződés megújításáról szóló tárgyalás is, amely másfél éves halasztást szenvedett.

A partnerségi szerződés tavaly lejárt, ám érvényessége új megállapodás híján automatikusan meghosszabbodott. A tárgyalások megkezdését Lengyelország és Litvánia vétózta meg, kétoldalú kereskedelmi konfliktus miatt. Az orosz vezetés ezúttal hangsúlyozottan Oroszország és az EU egészét érintő kérdések megtárgyalását várja - a tagállamokra korlátozódó, kétoldalú viták helyett.

A partnerségi szerződésről szóló, biztonságpolitikai fejezeteket is érintő megbeszélések mellett elsődleges szerepet játszik az energetika. Ezt jelképezi egyébként a tárgyalás helyszíne is: a térség az egyik legfontosabb földgáz- és kőolajlelőhelye Oroszországnak, amely az EU földgázigényének egynegyedét elégíti ki, és a következő években ez az arány tovább növekszik.

- Az EU túlpolitizálja az Oroszországot érintő energetikai együttműködést és az ezzel kapcsolatos projekteket - idézte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség az elnök tanácsadóját. Szergej Prihogyko szerint ez érinti az épülő gázvezetékeket is, így a Németországot a Balti-tengeren át közvetlenül elérő Északi áramlatot is, amelynek megépítését az így "elkerült" Lengyelország és a balti államok is kifogásolják.

Hasonlóan túlpolitizáltnak ítéli az orosz vezetés az európai energetikai szférában a befektetési korlátozásokat is, amelyek szerinte Oroszország távoltartását célozzák meg, a szabadpiaci elvekkel ellentétben. Moszkva erre hivatkozva egyelőre el is utasítja az EU-ban szorgalmazott, Oroszország által korábban aláírt energetikai charta ratifikálását is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.