A határ közelében figyeljen oda a telefonjára!

Magyarország igen nagy területén fordulhat elő, hogy a határ közelében, de még belföldön külföldi hálózatra áll rá a mobiltelefon, jelentős többletköltséget okozva – ha a felhasználó nem veszi észre, hogy a mobilja már külföldön jár. Ezért a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a hírközlési fogyasztói jogok képviselője olyan interaktív – mérések alapján készített – térképet tett közzé az interneten, amely segítségével bárki tájékozódhat arról, fenyegeti-e ilyen veszély. Az ilyen térségbe utazóknak célszerű, ha a készülék hálózatválasztását automatáról kézire állítjuk.

A mobiltelefon egyik előnye a roaming (barangolás) lehetősége, azaz, hogy külföldön is használhatjuk telefonunkat, ez azonban, sokszor tetemes pluszköltséggel jár, elvégre külföldön az indított hívások jóval drágábbak és a fogadott hívásokért is fizetni kell. (lásd Táblázatunkat)

 

A fent említett szándékolatlan roaming olyan népszerű belföldi turisztikai célpontokon is jelentkezhet, mint Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Őriszentpéter, Szeged, Gyula, Sárospatak – és még sorolhatnánk. Mivel a mobiltelefonok által használt frekvenciák nem állnak meg az országhatároknál, “átlógnak” a szomszédos országokba, előfordulhat, hogy egy adott helyen nagyobb egy külföldi hálózat térereje, mint a hazaié, s ekkor a készülék automatikusan átáll a külföldi hálózatra. Ha az ügyfél nem veszi észre ezt: nem nézi figyelmesen a kijelzőt, vagy nem olvassa el a külföldi operátor által küldött, úgynevezett welcome SMS-t, sokkal drágább telefonál, ráadásul a hívásfogadásért is fizetnie kell.

 

Az ilyen térségben érdemes a manuális hálózatválasztásra állítani a készüléket, ez esetben ugyanis az nem kalandozik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.