Viharok és hőség tombol Európában

Felhőszakadással és jégesővel kísért viharok pusztítottak szerdán és csütörtökön Ausztria több tartományában, Németországban és Csehországban, míg Horvátországban a hőség szedett halálos áldozatokat.

Szerda este olyan heves zivatar zúdult Bécsre, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság idejére a Ring mentén kialakított szurkolózónát ki kellett üríteni.

Különösen Alsó-Ausztriában alakult ki veszélyes helyzet. St. Pölten, Melk, Korneuburg, Tulln, Mistelbach, Baden és Mödling körzetében 2600 tűzoltó dolgozott a csütörtökre virradó éjszakán a károk elhárításán. Az erős, óránkénti 80-100 kilométer sebességű széllökések által kísért, özönvízszerű zivatar fennakadásokat okozott Bécs közlekedésében, több útvonalon kimaradtak a villamosjáratok. Az előző napokban ítéletidő vonult végig Tirol, Salzburg, Felső- és Alsó-Ausztria, Karintia és Burgenland tartományon is.

Szerda esti és csütörtöki zivatarok, viharok kaotikus viszonyokat idéztek elő a németországi utakon. Szászország egyes részein olyan sűrűn zuhogott az eső, hogy "a látótávolság szinte nulla méterre csökkent" - mondta a helyi meteorológiai szolgálat szóvivője. Rajna-Pfalz tartományban sokfelé beáztak és kialudtak a közlekedési jelzőlámpák, a lezúduló víz elárasztott számos aluljárót. Mainzban sokan rekedtek autójukban, amikor derékig érő víz öntötte el a tartományi székváros egyes utcáit. Két ember életét vesztette Rajna-Pfalzban a mostoha időjárással összefüggésben: egyiküket villám sújtotta agyon Mainz közelében, a másik elvesztette uralmát járműve fölött a vizes úttesten.

A bajorországi Coburg mellett a rendőrség csak csónakokkal   tudta megközelíteni a vízzel elárasztott 4-es számú országos főútvonalon az autóik tetején menedéket kereső embereket. Sokfelé súlyosbítja a helyzetet, hogy a frissen lekaszált fű eltömítette a csatornanyílásokat, lefolyókat, illetve, hogy a lejtőkről lezúduló víz rengeteg sarat hordott az utakra.

Egy heves zivatar miatt részlegesen le kellett zárni Stuttgart és München között az A8-as autópályát - közölte a felső-bajorországi rendőrparancsnokság. A lezúduló hatalmas víztömeg alámosta és ezzel megrongálta az autópálya egyes szakaszait, ezért közlekedésbiztonsági megfontolásokból lezárták ezeket a szakaszokat.

Villám sújtott egy kempingező holland nőt az alsó-bajorországi Kirchhamban; súlyos égési sérüléseket szenvedett, egy müncheni klinikán ápolják. A 63 éves nő zivatarban sétáltatta kutyáját a kemping mellett, és esernyőjének csúcsába csapott a villám.

Csehországban legalább egy halálos áldozata volt a viharnak,   egy kidőlt fa temette maga alá. Mintegy kéttucatnyi vonalon leállt a vasúti közlekedés a sínekre dőlt fák miatt. Csütörtökön reggel sem közlekedtek a vonatok Prága és néhány nyugat-csehországi város - Plzen, Cheb, Zatec és Beroun - között. Hasonló problémák vannak a vasúti közlekedéssel Csehország délkeleti régióiban is.

Horvátországban legalább öt ember halálát okozta az idei nyár első nagy meleghulláma. A Jutarnji List című újság beszámolója szerint négy férfi Zágrábban, egy nő pedig az adriai Zára (Zadar) kikötővárosban halt meg. Mindannyiuk halálát az okozta, hogy szívük a kánikulában felmondta a szolgálatot. A legmelegebbet - 38 fokot - Vukovarban mérték. A horvát kórházak a szokásosnál húsz százalékkal több beavatkozást végeznek, javarészt  krónikus szívbetegeken, ájultakon és kiszáradt embereken segítenek.

Olaszország északi és középső részén is veszélyes magasságba emelkedett a hőmérséklet. Péntekre vörös színű riasztást jelzett a polgári védelem 13 városban, köztük olyan nagy településeken, mint Milánó, Torino, Firenze és Róma. A hatóságok megelőző intézkedéseket javasoltak a csecsemők, az öregek és a betegek védelmére. Az előrejelzések szerint a hét végéig még tovább emelkedik a hőmérséklet. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.