Nyolcszáz illegális hulladéklerakót szüntetnek meg

Országszerte több mint nyolcszáz illegális hulladéklerakó felszámolása kezdődik meg az idén, az erre a célra rendelkezésre álló 350 millió forintot 132 társadalmi szervezet és önkormányzat között osztják szét - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön.

A zöld tárca vezetője hozzátette: a rendelkezésre álló összeg nagy része, 245,8 millió forint 34.338 ember személyi jövedelemadójának egy százalékából tevődik össze, a fennmaradó részt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) finanszírozta.

Szabó Imre hangsúlyozta: az akció keretében mintegy 75 ezer köbméter illegálisan lerakott hulladék eltakarítása kezdődhet meg.

A 350 millió forintra összesen 257 pályázat érkezett, a maximálisan igényelhető keret 5 millió forint volt. A nyertesek kiválasztásában a KVM mellett a Hulladék Munkaszövetség, az Önkormányzati Minisztérium, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Köztisztasági Egyesülés és az Öko-Pack Kht. működött  közre.

Az elbírálás során azok a pályázatok élveztek előnyt, amelyek esetében az illegális lerakók felszámolása érdekében társadalmi szervezetek és települési önkormányzatok együttműködnek. Prioritást  élveztek azok a pályázatok is, amelyek az egyszeri hulladékeltakarítás mellett vállalták a további ellenőrzést, megelőzést, tájékoztatást és a megtisztított területek utógondozását.

Szabó Imre emlékeztetett arra, hogy a kormány nemrég hagyta jóvá az első, 7,7 milliárd forint összértékű európai uniós támogatású nagyprojektet, valamint egy másik, 5,7 milliárd forint értékű  projekt előkészítését, amelyek eredményeképpen több mint 100  települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációja kezdődhet meg.
Perneczky László, a Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ) programvezetője elmondta, hogy az illegális hulladéklerakók felszámolásában nincs ellenérdekelt fél, vélhetően még az illegális szemételhelyezők is szívesebben vinnék legális lerakóhelyre a  hulladékot, ha erre több lehetőség lenne az országban.

A HUMUSZ becslése szerint Magyarországon 15 ezer kisebb-nagyobb illegális hulladéklerakó található.
Szabó Imre a sajtótájékoztatón szót ejtett a hulladékká vált elemek és akkumulátorok visszagyűjtésével kapcsolatos szabályok változásairól is.

Az idén szeptembertől tilos lesz az ipari és gépjármű akkumulátorokat hulladéklerakóba tenni vagy elégetni. Jövő év júliusától minden kereskedő köteles lesz ingyenesen visszavenni a használt elemeket és akkumulátorokat, az erre alkalmas gyűjtőedényeket a gyártóknak kell biztosítaniuk.

Jövő nyártól a gyártóknak a jelenlegi - 18 százalékos - begyűjtési aránynál magasabb gyűjtési kötelezettsége lesz: 2009-re 19 százalékos, 2012-re 25 százalékos, 2016-ra pedig 45 százalékos begyűjtési arányt ír elő a szabályozás.

A gyártóknak az elemeken és az akkumulátorokon fel kell tüntetniük a felhasznált anyagok környezetre és emberi egészségre gyakorolt lehetséges hatásait is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.