Csődtömeg a Práter kapujában

Nem elég hogy csúf, giccses, bosszantja a kényes ízlésű bécsieket, felbőszítette az építészeket, éket vert a vurstli mutatványos vállalkozói és a város közé, most még finanszírozási botrány is kitört körülötte. A Práter április végén átadott (máig nem teljesen kész) új bejárata, az ott emelt, XIX. század végi nosztalgiát keltő épületsor vált ki ennyiféle indulatot

A dolog rosszul is indult. A városháza, pontosabban: Grete Laska alpolgármester, a szórakoztatás és a sportfelelős városi tanácsnoka lényegében a létesítményeket működtető vállalatok bevonása nélkül állapodott meg tavaly a bejárati homlokzatról. A koncepció tucatnyi bécsiesnek vélt elemet elegyít: kis barokk, cseppnyi jugendstíl, vegyítve Otto Wagner építészeti stílusjegyeivel, mindez Monarchia-sárgán előadva. Mire a bécsiek túltették volna magukat a megváltoztathatatlanon, és kezdték volna megemészteni a látványt, kiderült: bár a városháza átutalta saját részét a fővállalkozó az Explore 5D nevű cégnek, az lényegében csődbe ment, mielőtt a 32 millió eurós költségvetésű beruházás alvállalkozóit teljesen kifizette volna. Utóbbiak összesen 16 millió euróra várnak hiába.

A terület tulajdonosa, Bécs városa a költségvetés felét vállalta (16 millió eurót), a többit az Immoconsult lízingcég biztosította. A beruházás megvalósítására Bécs létrehozta - a Prátert üzemeltető cége százszázalékos leányvállalataként - a Riesenradplatzerrichtungs GmbH-t. A történethez hozzátartozik, hogy a generálkivitelezőt a város pályáztatás nélkül jelölte ki. A most csődbe ment Explore 5 D feladata volt a munkálatok összehangolása és megszervezése.

Egyelőre nem világos, mi történt. A város fizetett, ám a jelek szerint az Immoconsult máig nem utalta át a kívánt összeget - s ez okozta az Explore csődjét. Ezért állt le a munka nagyon kevéssel a befejezés előtt. Az Explore egyébként párhuzamosan több más nagy - általában szórakoztatópark-építési - projektben érdekelt. A legnagyobb egy Dracula park Romániában. A tízmillió eurós költségvetésű szerződését már aláírták, de a kezdés húzódik. Egy másik, 2005-ös, élményfürdő-építkezésük befejeződött, a megbízó szerint azonban korántsem volt kielégítő a kivitelezés, sok megbeszélt részlet elmaradt. A fürdőt megnyitották, ám a csekély érdeklődés miatt két évvel később bezárták.

Az óriáskerék előtti téren vállalt összetett feladat - a koncepció, a tervezés és az építészeti megvalósítás - minden jel szerint meghaladta a cég képességeit. Érthetetlen, miért nem pályázat útján választottak kivitelezőt, s milyen megfontolásból esett a választás az Explore-ra. Tény, hogy a cég alapító vezetője, Gerhard Frank végzettségét tekintve biológus - Häupl polgármester egykori évfolyamtársa -, aki 1999-ben váltott a show-bizniszre, s több élménypark koncepcióját szállította. Valamennyi tartományi támogatottságú projekt volt, erős magánrészvétellel. Egy korábbi interjúban Frank Grete Laskához fűződő jó kapcsolatáról beszélt, s annak tudta be a bizalmat - később az alpolgármester ezt cáfolta.

Laska hosszas vonakodás után kénytelen volt megkezdeni a tárgyalásokat a pénzüket követelő, szintén a csőd szélén álló kisvállalkozókkal. Ők azt a megoldást tartanák elfogadhatónak, ha valaki átvenné a szerződéseket - ebben az esetben befejeznék a félbehagyott munkát, a tér takarítását, rendbetételét. Semmiképpen nem akarják megvárni a csődeljárást, hiszen az a követelések alig 40 százalékának megtérítését jelentené.

A húsz hitelező lecsendesítése annál is sürgetőbb lenne, mert hamarosan előállhatnak kártérítési igényeikkel a térrel egyébként is boldogtalan mutatványosok, arra hivatkozva, hogy a szezonnyitás óta nem lendül be az üzlet, s annak oka a félkész tér riasztó látványa.

Vissza a múltba
Vissza a múltba
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.