Jogerős ítélet a Toller-baleset ügyében

Felfüggesztett fogházra ítélték tegnap jogerősen azt a férfit, akinek szabálytalan előzése döntő szerepet játszott abban, hogy Toller László, Pécs korábbi polgármestere, MSZP-s képviselő két évvel ezelőtt súlyos közúti balesetet szenvedett.

A Tolna Megyei Bíróság közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt egy év hat hónap felfüggesztett fogházra ítélte a budapesti Góg Józsefet. Az 56 éves férfit a bíróság 280 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá három és fél évre eltiltotta a járművezetéstől. A Szekszárdon meghozott végzés jogerős.

Góg József 2006. június 19-én, a 61-es főúton, Dombóvár és Tamási közt szabálytalanul előzött két kamiont, s az útról való letérésre kényszerítette a vele szemből haladó Toller László szolgálati autóját. Toller sofőrje a hirtelen manőver hatására az útpadkán elveszítette uralmát a jármű felett. Az autó áttért a menetirány szerinti bal oldalra, majd árokba borult. A sofőr életveszélyes sérüléseket szenvedett, és három héttel később meghalt, Toller László a baleset óta kómában van.

Az 58 éves Toller László még parlamenti képviselő, de tiszteletdíját januártól nem kapja, mivel a felesége az idén nem adott be vagyonnyilatkozatot. Az év eleje óta folyik az az eljárás, amelynek a végén - várhatóan még az idén - Tollert cselekvőképtelennek nyilvánítják. Ha ez megtörténik, akkor elveszíti mandátumát, és körzetében időközi választást kell kiírni.

A szakértők alapvetően Góg Józsefet találták felelősnek a balesetért. Januárban a szekszárdi bíróság egy év hat hónapi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a férfit. Az ügy fellebbezések nyomán a megyei bíróságra került, ahol súlyosbították az elsőfokú ítéletet: a felfüggesztés időtartamát kettőről három évre emelték, a járművezetéstől való eltiltást nyolc hónappal meghosszabbították.

Tollerék autója a megengedett 90 kilométeres sebesség helyett legalább 110-zel hajtott, s ez is oka volt a balesetnek. A sérülések mértékét pedig befolyásolta, hogy sem Toller, sem pedig a sofőrje nem használt biztonsági övet. A sofőrt a bekapcsolt biztonsági öv megmenthette volna - állapították meg. Egyébként azon a nehezen belátható útszakaszon, ahol a baleset történt, azóta előzni tilos és bukkanó táblát raktak ki, s meghosszabbították a záróvonalat. Az ítélet megteremti a jogi alapját annak, hogy Toller László családja kártérítési pert indítson a vétkes autós ellen. Toller Tünde, a politikus felesége kérdésünkre azt mondta: eddig nem gondolkozott kártérítési peren.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.