Járóka Lívia: Hiányzik a józan ész

Igaz a kiindulópont: nagyon sok a cigányellenes megnyilvánulás. A sajtóban megjelent, és romákkal kapcsolatba hozott esetek többsége azonban nem etnikai indíttatású, legfeljebb a média ilyenként tálalja. A sajtó felelőssége ezért óriási abban, hogy mit hogyan kezel - mondta lapunknak Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, aki az olaszliszkai esetet sem tartja etnikai jellegűnek.

Az Európai Parlament első roma képviselője hiányolja a civil kurázsit, a "józan észt" is: a magyar társadalom nem áll ki szerinte eléggé a romaellenes indulatokkal szemben, amelyet - állítja - "az országban tapasztalható feszültség, az elmúlt öt évben kialakult gazdasági helyzet, a lecsúszás vagy az attól való félelem" gerjeszt. Ilyenkor könnyű "elővenni" a romákat, akik pedig az előző évtizedekben ugyanúgy építették az országot, mint bárki más.

- Nem kedveznek a napi politikai érdekek sem, amelyek a Magyar Gárda, annak cseh megfelelője vagy az olaszországi cigányellenesség kapcsán rendre a felszínre kerülnek. A baloldalnak érdekében áll, hogy a jobboldalra kenje a cigányellenességet, és ennek érdekében nem riad vissza a kettős mércétől - mondja az ellenzéki EP-képviselő, példaként említve, hogy az Európai Parlamentben az olasz szocialisták csak akkor csináltak ügyet az amúgy akkor már fél éve tartó romaellenes hangulatkeltésből, amikor Romano Prodit a jobboldali Silvio Berlusconi váltotta a római kormányrúdnál. (Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.