A tálibok a mákból élnek

A tálibok százmillió dollárt kaszáltak tavaly a mákföldeket művelők megsarcolásával - adta hírül a BBC. Antonio Maria Costa, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) vezetője elmondta, hogy a tálibok az általuk felügyelt dél-afganisztáni területeken az iszlám törvényekre hivatkozva, tíz százalék adót szednek be a földművelőktől. A tálibok ezenkívül mákfeldolgozó laborok őrzéséért, az ópium szállításáért és a Pakisztánba való átjuttatásának biztosításáért is kapnak pénzt, amin aztán fegyvereket vásárolnak. A UNODC egyik elemzője, Thomas Pietschmann szerint a tálibok évente 250-300 millió dollárt tudnak összeszedni.

Afganisztán a világ ópiumtermelésének 90 százalékát adja. Az északi tartományokban nagyjából sikerült megállítani a termelést, de a tálibok által ellenőrzött területeken, főleg Dél-Afganisztán tartományaiban ez az egyetlen megélhetési forma. A NATO afganisztáni missziójának mandátumába nem tartozik bele a mákföldek irtása, és a szövetség tagjainak igen eltérő a véleménye a teendőkről. Az amerikaiak repülőgépről permetezve irtanák ki az egészet, ám ebbe az afgán kormány nem ment bele. Mások, és ez tűnik az üdvözítőbb útnak, inkább az alternatív megélhetési formákat támogatják. A más terményekre való átállás, az öntözőrendszerek kiépítése, a mezőgazdasági eszközök bevezetése is beletartozik a fejlesztési projektekbe, amelyek végrehajtása azonban majdnem lehetetlen a rendkívül instabil délen. És amíg az afgán földműves tízszer annyit kap a mákért, mint a búzáért, nehéz lesz meggyőzni.

Costa régi vesszőparipája egyébként, hogy a tálibok vagy a kábítószer-kereskedők több tonna ópiumot tartanak vissza. Komoly veszélyt jelent, hogy a két évig tárolható, több száz millió dollár értékű ópiummal nagyobb terrortámadásokat is finanszírozni lehet.

Lefoglalt kábítószert égetnek el Kabulban
Lefoglalt kábítószert égetnek el Kabulban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.